tisdag 6 juli 2010

Sålde aska från Eyjafjallajökull för en miljon

Nammi har sålt vulkanaska från Eyjafjallajökull för över en miljon isländska kronor. Askan har sålts till omkring 70 länder. Intäkterna går direkt till Slysavarnafélagið Landsbjörg.

Askmolnen stoppade flygtrafiken i stora delar av Europa och täckte delar av södra Island med ett på sina håll centimetertjockt lager av aska. För Island betydde vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull kostnader på omkring en miljard enbart för att täcka skador och andra extrautgifter.

Turistnäringen har dessutom förlorat mångmiljardbelopp på grund av vulkanutbrottet. 2010 skulle bli ett nytt rekordår för turismen på Island, men Eyjafjallajökull skrämde bort många resenärer. Biluthyraren Hertz satsade på 360 nya fordon inför sommaren. Vissa har nu återlämnats eftersom bokningsläget enligt Vísir fortfarande ligger 20 procent under budget. Brimborg har heller inte märkt någon skillnad på tillströmningen av turister på grund av marknadsföringskampanjen Inspired by Iceland, skriver Vísir.

Nammi var först med att paketera och sälja askan. Produkten, som pumpats upp från ett djup på sju kilometer och var 1 100 grader varm när den nådde kratern, har sålts i tre olika förpackningar. Värstingpaketet, som innehåller 1 700 gram aska hämtad från tio olika platser vid vulkanens fot, har enligt Morgunblaðið bland annat sålts till universitet och flygbranschen.

Intäkterna på en miljon isländska kronor går till den civila räddningstjänsten Slysavarnafélagið Landsbjörg.

Den storm som drabbade sydkusten i torsdags, och flyttade Iceland Inspires-konserten från Seljalandsfoss till Reykjavík, drog med sig de värsta askmolnen sedan utbrottet gick in i en vilofas. Ólafur Eggertsson, bonde på Þorvaldseyri, säger till Fréttablaðið att rosbuskarna var tomma som på senhösten sedan vindarna dragit över trakten. 35 hektar hade såtts vid gården. Det arbetet var också förgäves efter stormen.

I går började de inhyrda gästbönder, som ska hjälpa till vid gårdarna vid Eyjafjallajökull, sitt arbete. De stannar på varje gård i två till sju dagar - antingen för att låta lantbrukarna ta semester eller hjälpa till med saker som behöver göras.

"Vi tycker att det är fantastiskt", säger Guðný Valberg på Þorvaldseyri till Fréttablaðið.

Vulkanen under Eyjafjallajökull slumrar fortfarande. Även om utbrottet inte officiellt har förklarats som överståndet, så finns det i nuläget inget som tyder på att det är på väg att få ny kraft. Aktiviteten vid Eyjafjallajökull är låg. Nära Goðabunga vid grannglaciären Mýrdalsjökull inträffade en serie jordskalv i söndags. Skalven var svaga och grunda, något som är vanligt vid den här årstiden.

Här kan du läsa mer om försäljningen av vulkanaska och här mer om Eyjafjallajökull.