söndag 4 juli 2010

Tunnel under Hrafnseyrarheiði åter i planerna

En tunnel under Hrafnseyrarheiði finns fortfarande i regeringens planer. Men de 20 miljoner isländska kronor som öronmärks för projektet under de närmaste två åren är bara en symbolisk summa - först i höst väntas ett besked om när bygget kan komma i gång.

När regeringen minskade torskkvoterna 2007 utlovades en tunnel mellan Dýrafjörður och Arnarfjörður i Västfjordarna som kompensation. Tunneln ska gå under Hrafnseyrarheiði, en sträcka som i regel är oframkomlig under vintern. Vägen snöar ofta igen redan i slutet av oktober och risken för lavinfaran är stor. Då ökar avståndet mellan Patreksfjörður och Ísafjörður från 173 kilometer till 609 kilometer.

Körsträckan mellan Mjólká och Dýrafjörður ska med Dýrafjarðargöng bli 27,4 kilometer kortare. Avståndet mellan Patreksfjörður och Ísafjörður blir 146 kilometer.

När regeringen utlovade tunneln var tanken att invigningen skulle ske under 2012. Nu är det inte troligt att bygget ens har börjat då.

Dýrafjarðargöng finns inte med i regeringens planer för de närmaste åren. Kommunikationsutskottet beslutade ändå nyligen att vika 20 miljoner isländska kronor till bygget under de närmaste två åren. Summan är snarast symbolisk - tunneln är nämligen ett mångmiljardprojekt. Men anslaget är ett sätt att visa att regeringen i alla fall inte har glömt bort frågan.

Bland lokalbefolkningen är det ett löfte med begränsat värde. I maj i år satte sig skolbarn i Þingeyri och började gräva på en tunnel på egen hand i protest mot att kommun- och kommunikationsminister Kristján L. Möller ännu en gång skjutit byggstarten på framtiden.

I höst tillkännager Kristján L. Möller en infrastrukturplan för de kommande tolv åren. Först då väntas besked om när Dýrafjarðargöng kan bli verklighet.

Även den södra vägen till Västfjordarna ska förbättras. Enligt den senaste infrastrukturplanen ska en ny väg stå klar senast 2014. Bygget har dock försenats på grund av miljöprövningar och nedskärningar.

Einar Kristinn Guðfinsson, alltingsledamot för Självständighetspartiet, motionerade nyligen om att starta bygget. Vägen mellan Bjarkalundur i öster och Flókalundur i väster är bitvis i dåligt skick. Den första etappen mäter 48 kilometer mellan Bjarkalundur och Eyri vid Kollafjörður. Einar Kristinn Guðfinsson vill att regeringen driver igenom sträckningen genom Teigsskógur väster om Þorskafjörður. Men genvägen är kontroversiell och många vill skydda skogen.

Även Bolungarvíkurgöng, som förbinder Bolungarvík med Hnífsdalur och Ísafjörður, är rejält försenad. Men i september öppnas tunneln för trafik. Den 5,1 kilometer långa tunneln har kostat omkring fem miljarder isländska kronor. Den nya vägen garanterar en resa till och från Bolungarvík utan risk för laviner och stenras.

Här kan du läsa mer om Dýrafjarðargöng och vägarna i Västfjordarna.