tisdag 17 augusti 2010

Akureyribor vill stoppa Kentucky Fried Chicken

Var tionde kommuninvånare har skrivit under en protestlista mot att Kentucky Fried Chicken ska få etablera sig på Hafnarstræti i Akureyri. Kommunen har ändrat detaljplanen för att ge plats åt snabbmatskedjan och en bensinstation. Motståndarna hävdar att nyetableringarna skulle förfula den gamla stadskärnan.

Finanskrisen har slagit hårt mot snabbmatsrestaurangerna. McDonald's och Burger King har lämnat Island, och Pizza Hut har stängt alla restauranger utom en.

Men Kentucky Fried Chicken vill däremot fortsätta att expandera. Kedjan har i dag sju restauranger på Island, och vill även etablera sig i Akureyri. Kommunen har godkänt en ny detaljplan där Kentucky Fried Chicken samt en bensinstation med självbetjäning har fått tomter på Hafnarstræti 78 och 80.

Planerna möter hårt motstånd från lokalbefolkningen. Och det är inte Kentucky Fried Chickens mat som är anledningen till oron. I stället skulle snabbmatskedjan och bensinstationen förstöra den vackra stadskärnan. Enligt motståndarna är husen från Græni hatturinn ända bort till Brynja värda att bevara eftersom de är byggda i samma stil - och de nya byggnaderna skulle tveklöst göra området fulare.

Betri Akureyri finns en namninsamling mot byggplanerna. Hittills har drygt 1 500 personer skrivit under protestlistan, alltså var tionde kommuninvånare. Det finns också en Facebook-grupp, Við viljum ekki KFC og bensín í Hafnarstræti, som motsätter sig byggnationen.

I Akureyri finns i dag elva bensinstationer. Med en tolfte motsvarar det ett tankställe på 1 400 invånare. I övriga Europa är bensinstationtätheten hälften jämfört med Akureyri.

Det är dock inte otänkbart att kommunstyrelsen river upp planerna. Godkännandet är ett arv från den förra ledningen. Listi folksins, som nu har egen majoritet, är kluven i frågan.

Kentucky Fried Chicken är också inblandat i en strid med den isländska snabbmatskedjan Aktu Taktu. Företaget hävdar nämligen att Aktu Taktus Taco-Twister är ett varumärkesintrång eftersom Twister är ett skyddat varumärke. Rättsprocessen väntas börja i Héraðsdómur Reykjavíkur i september.

Här kan du läsa mer om tvisten mellan Kentucky Fried Chicken och Aktu Taktu.