söndag 8 augusti 2010

Döms för fiskfusk för mångmiljonbelopp

Torsk byttes ut mot kolja och långa. Lubb märktes om till havskatt. Företaget tjänade totalt 175 miljoner isländska kronor på att köpa billiga fiskarter, märka om dem och sälja dem som dyrare arter till kunder i Tyskland. Männen bakom fiskfusket döms nu till åtta månaders villkorlig dom.

Ett tyskt grossistföretag började 2007 att misstänka att den isländska exportören lurade dem genom medvetet felaktig märkning. Fiskistofa började att undersöka det isländska företaget, och upptäckte att de sålde stora mängder torsk och havskatt trots att de köpte in små kvantiteter av just dessa arter.

Totalt såldes 488 ton kolja och långa som torsk, och 653 ton lubb som havskatt. Företaget satte alltså i system att lagligt köpa in billiga arter som de sedan packade om och sålde som mer värdefulla fiskar. Affärerna tros ha gett dem omkring 175 miljoner isländska kronor.

Fiskistofa polisanmälde två anställda i juni 2007. Båda teg under förhören i Héraðsdómur Reykjaness, men när de hördes av polisen erkände företagets vd bluffen. Han förklarade bedrägeriet med att företaget saknade fiskekvoter men ändå ville fullfölja beställningar. Därför fuskade de med märkningen.

Fiskistofa ser fusket som mycket allvarligt eftersom det äventyrar förtroendet för den isländska fiskenäringen. Om inte kunderna kan lita på märkningen finns det en risk att de i stället väljer andra leverantörer.

Företagets vd och en annan chef döms av Héraðsdómur Reykjaness till åtta månaders villkorlig dom. Företaget, som är baserat på sydvästra Island, är fortfarande verksamt men har bytt namn.

Polisen utreder ytterligare ett liknande fall efter tips från Fiskistofa. Det rör sig om ett företag som misstänks ha köpt in kolja som märkts om och exporterats till utlandet som torsk.