tisdag 24 augusti 2010

Eyjafjallajökull ökar intresset för att läsa geologi

Intresset för att läsa geologi och geofysik på Háskóli Íslands har ökat. Universitetet tror att vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull har påverkat intresset. En av de blivande geologistudenterna är 16-åriga Klara Lind Gylfadóttir, som blir den yngsta studenten någonsin vid ett isländskt universitet.

För andra året i följd ökar antalet ansökningar till kurserna inom geologi och geofysik. Då trodde Háskóli Íslands att det stigande intresset berodde på att fler ville studera på grund av det besvärliga läget på arbetsmarknaden. I år fortsätter ökningen för två ämnen som i vanliga fall för en undanskymd tillvaro.

48 personer vill läsa geologi och 13 geofysik i år, vilket motsvarar ökningar med 23 respektive 117 procent, skriver Morgunblaðið.

En av de studenter som har antagits till geologin är 16-åringen Klara Lind Gylfadóttir. Hon tog studenten från gymnasiet i somras, och kan nu bli den yngsta isländska universitetsstudenten någonsin. Tidigare har en 17-årig flicka läst vid Háskóli Íslands.

Hon är inte ensam om intresset för geologi i familjen. Och Klara Lind Gylfadóttir säger till Morgunblaðið att nyfikenheten inte minskade som granne med vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull:
"Min syster är geolog från Háskóli Íslands och det väckte mitt intresse för geovetenskap. Och intresset minskade inte direkt när jag i vintras självklart följde vulkanutbrottet i Eyjafjallajökull från köksfönstret hemma i Fljótshlíð."

Men även om hon är antagen till utbildningen så finns det hinder på vägen. Som 16-åring har Klara Lind Gylfadóttir nämligen varken rätt till studiemedel eller studentbostad. För att kunna ta studielån samt ställa sig i kön för en studentbostad måste hon ha fyllt 18 år.

Elever bosatta på landsbygden som läser gymnasiet eller grundskolan på annan ort kan få inackorderingsstöd. Men det gäller inte på högskolenivå. Klara Lind Gylfadóttir säger till Vísir att föräldrarna antingen får bidra med pengar till hyran av en bostad i Reykjavík eller så får hon hitta ett extrajobb.

Ryktet om 16-åringens intresse för geologi har dock spridit sig. När den tyska tv-kanalen Arte spelade in program om Islands geologi och livet vid foten av Eyjafjallajökull och Katla tog de kontakt med Klara Lind Gylfadóttir.

"Det var ett lärorikt projekt och roligt att vara med bland de deltagande", säger hon till Morgunblaðið.

Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull.