fredag 20 augusti 2010

Första beslaget av khat på Island

Polisen har beslagtagit 37 kilo av drogen khat. En litauer och en britt misstänks stå bakom smugglingen. Det är första beslaget av khat på Island.

Litauern greps på flygplatsen i Keflavík den 10 augusti. Polisen hittade 24 kilo khat i hans bagage. Därefter sökte de upp den brittiske man som misstänktes vara litauerns resesällskap. På ett gästhem i Keflavík hittade de britten och ytterligare 13 kilo av drogen, uppger polisen.

Det är första gången som polisen beslagtar khat på Island. Det tros heller inte finnas någon marknad för drogen i landet, och männen har sannolikt ingen kontakt eller mellanhand på Island.

I stället tror polisen på Suðurnes att männen skulle smuggla drogen via Island till Kanada. Britten misstänks också för att ha gjort en liknande resa i början av augusti, då han tillsammans med andra smugglare ska ha fört in fyra paket med khat till Kanada. Hur stora de narkotikapartierna var vet inte polisen i dagsläget.

Drogen är troligtvis odlad på Afrikas horn. Där är bruket av khat utbrett och socialt accepterat. En anledning till att polisen inte tror att det finns en marknad för khat på Island är att det bara finns ett femtiotal personer i landet med rötter i den region där khat främst nyttjas. Polisen känner heller inte till att något sådant missbruk skulle förekomma.

Khat är som en buske eller ett litet träd. Kvistar och blad tuggas och genom att sälja saliven leder det till ett rus. Att khat smugglas med flyg till Kanada via Island beror på att drogen tuggas färsk och att den behöver förvaras fuktigt i högst fem dagar för att inte bli förstörd.

De båda misstänkta männen är omkring 40 år. De sitter nu häktade. Åklagaren väntas i dag begära att häktningstiden förlängs.