tisdag 3 augusti 2010

Grímsey är bloggläsarnas favoritö

Grímsey är bloggläsarnas favoritö. 33 procent lägger sin röst på Islands nordligaste utpost. Tvåa i omröstningen är Heimaey med 20 procent av rösterna och Flatey med 16 procent.

Grímsey vann alltså en klar seger när Islandsbloggens läsare röstade fram sin isländska favoritö. 80 personer deltog i omröstningen. Så här blev slutresultatet:
1. Grímsey: 33,7 procent.
2. Heimaey: 20 procent.
3. Flatey: 16,2 procent.
4. Hrísey: 12,5 procent.
5. Viðey: 11,2 procent.
6. Papey: 6,2 procent.

Nu kan du ta ställning till om Magma Energy Sweden ska tillåtas att köpa HS Orka. Den omstridda affären hotade till och med regeringssamarbetet. Men sedan Socialdemokraterna och Gröna vänstern enats om att för en tredje gång granska köpet överväger i stället Magma Energy att dra sig ur. Fullt naturligt, anser näringsminister Katrín Júlíusdóttir. Men kommunen Reykjanesbær, som är en av säljarna, hotar att stämma staten om köpet inte går i lås.

Striden om HS Orka, Islands tredje största energibolag, rasar vidare. Regeringen beslutade i förra veckan att köpet ska utredas på nytt. Ett utlåtande väntas tidigast om ett par veckor.

Magma Energy hotar nu med att förhala eller dra sig ur affären. Om köpet inte blir verklighet hamnar aktierna åter hos Geysir Green Energy, och Magma Energy övertar då heller inte kommunens fordringar på köparen.

Böðvar Jónsson, ordförande i kommunstyrelsen i Reykjanesbær, säger till Vísir att kommunen överväger att stämma staten om Magma Energys investering uteblir:
"Naturligtvis måste han (Magmas vd Ross Beaty) bli trött på reaktionerna och attityderna från isländska politiker gentemot det här företaget som försöker investera i den isländska ekonomin och skapa arbeten. ... Om staten tänker ingripa i den här fullkomligt normala affären som sker i enlighet med isländsk lag och spelregler så måste Reykjanesbær naturligtvis undersöka sina rättigheter gentemot staten och liknande ingripanden. Jag räknar med att andra som sålde sin andel i HS Orka på samma sätt, som Hafnarfjarðarbær och Orkuveita Reykjavíkur, gör detsamma."

Om köpet stoppas blir det sannolikt genom retroaktiv lagstiftning. Katrín Júlíusdóttir säger till Morgunblaðið att det är naturligt att Magma Energy analyserar affären ännu en gång, men att regeringens agerande inte riskerar att skrämma i väg andra potentiella investerare:
"Nej, det tror jag inte. ... Jag hör från andra utländska investerare som utvärderar Island att de vet att energiproduktionen är känslig del i vår ekonomi och näringssektor. Jag har inte hört att det avskräcker folk från att vara delaktiga inom andra områden. Inte alls."

Katrín Júlíusdóttir ser gärna utländska investerare även inom energisektorn, men då genom tidsbegränsade engagemang. Regeringen ser helst att naturresurserna är i statlig ägo. Hon tror också att utredningen av försäljningen av HS Orka till Magma Energy kommer att välkomnas av alla inblandade:
"Jag tror att alla i slutändan kommer att vara tacksamma för den process som äger rum. Den kommer att dra fram information om hur den här privatiseringen ursprungligen gick till. Också om vad det kan kosta staten att gå in i HS Orka på olika sätt. Det här måste vara information som man välkomnar att få i sina händer så att man kan fatta övervägda beslut."

Här kan du läsa mer om turerna kring HS Orka.