onsdag 11 augusti 2010

Inga svåra hälsoproblem efter Eyjafjallajökulls utbrott

Resterna av vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull fortsätter att svalna. Eruptionen tros ha kastat upp 140 miljoner kubikmeter aska och lava. Men de undersökningar som gjorts på närboende visar att ingen har drabbats av några allvarliga hälsoproblem på grund av vulkanaskan.

Det finns i dagsläget inget som tyder på att utbrottet vid Eyjafjallajökull ska börja på nytt. Någon ny magma har inte strömmat in under vulkanen, och mycket tyder på att utbrottet kan ha upphört i början av juni. Någon ny aska har inte spridits från Eyjafjallajökull på drygt två månader.

Ångpelaren ovanför vulkanen kan dock dröja kvar i flera år. Ångan skapas när vatten och is smälter i kontakt med den svalnande askan och lavan från vulkanen.

Men det finns fortfarande stora mängder aska kvar i naturen. När det regnar kraftigt spolas vulkanaskan bort, och den har bland annat färgat vattnet i vattenfallet Skógafoss svart. Vid gårdarna vid Eyjafjallajökulls fot har dessutom flera jordskred inträffat. Det är dock oklart om de har något samband med vulkanutbrottet.

Att askan också ligger kvar i stora mängder samt att det har snöat ovanligt lite visar den här satellitbilden från ESA. Mýrdalsjökull, Eyjafjallajökulls större grannglaciär, är alltjämt kolsvart av vulkanaska.

Vulkanutbrottet skapade enligt RÚV omkring 140 miljoner kubikmeter lava och aska som föll över Island. I glaciärlagunen vid Gígjökull samlades omkring 25 miljoner kubikmeter aska och lava, och lavafältet på toppen av Eyjafjallajökull är ungefär lika stort. Stora mängder aska har fallit över fastlandet och havet. Mellan en fjärdedel och en tredjedel av askan tros ha fallit utanför Island.

Trots att vulkanaskan lamslog flygtrafiken i stora delar av Europa var utbrottet ändå förhållandevis litet. Katlas utbrott 1918 och Surtsey 1963 var betydligt större.

Uppmaningen att använda skydd för ögon, näsa och mun under nedfall av aska tycks ha gett goda resultat. Landlæknisembættiðs hälsoundersökningar av 207 personer bosatta nära Eyjafjallajökull visar nämligen att ingen har drabbats av allvarliga hälsoproblem på grund av vulkanaskan. De som har störst svårigheter har varit astmatiker, skriver Farsóttafréttir.

Fyra av tio uppger visserligen att de påverkades negativt av vulkanaskan och fick svårare att andas. Men problemen kvarstår inte och mattades dessutom av ju längre utbrottet varade. Många upplever att vulkanaskan inte var lika besvärlig för ögon, näsa och mun under den senare delen av utbrottet.

Myndigheten anser därför att skyddsåtgärderna har haft avsedd inverkan. Vulkanutbrottets eventuella hälsoeffekter ska dock studeras under flera års tid där personer bosatta mellan Þjórsá och Skeiðará ska följas.

Vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull kan till och med ha positiva effekter för miljön. Den aska som föll i Atlanten bidrar nämligen till att göda havet med järn, och det gör i sin tur att plankton som suger åt sig koldioxid kan leva längre och därmed - om än i liten skala - bidra till att bromsa växthuseffekten, rapporterar NRK.



Eyjafjallajökull visade sig vara oåtkomlig för skaparna av dataspelet "Power Gig: Rise of the Six-String". I stället föll valet på Hekla - om än med fejkade effekter av hur det ser ut på vulkanens topp. Där dumpade gänget med sikte på kratern 500 plastgitarrer som används till "Rockband" och "Guitar Hero" från ett flygplan. Bakom tilltaget står en reklambyrå med förkärlek för okonventionella trick.

Männen som hivade ut fejkgitarrerna var inhyrda brandsoldater från Reykjavík. Uppdraget att samla ihop instrumenten gick till frivilliga räddningsarbetare från Hella.


Ovan kan du se en video filmad av Þyrluþjónustan med helikopter ovanför Eyjafjallajökull den 28 juli.

Här kan du läsa mer om utbrottet vid Eyjafjallajökull.