måndag 2 augusti 2010

Island från norr till söder på nitton dagar

Louis-Philippe Loncke klarade sitt mål: Att vandra från den nordligaste punkten på det isländska fastlandet till den sydligaste på 19 dagar. Nu vill han göra om äventyret i vinter.

Belgaren Louis-Philippe Loncke packade ned 14 kilo mat - godbitar som torkat kött, pasta, müsli och torrmjölk - och drog på sig kängorna för promenaden över höglandet mellan Rifstangi i norr och Kötlutangi i norr. Han har vadat över floder, krånglat sig förbi Mýrdalsjökull och Vatnajökull, gått ned åtta kilo i vikt, skadat en fot och knappt träffat en kotte på 19 dagar.

Sträckan är 56 mil, och motsvarar grovt räknat en färd mellan Raufarhöfn och Vík í Mýrdal. Louis-Philippe Loncke lyckades alltså snitta tre mil om dagen. Imponerande med tanke på att vandringen till stor del gick över höglandet och besvärliga lavalandskap.

"Jag är nöjd med att vara vid liv", sade han enligt Morgunblaðið efter att ha avklarat strapatserna och lyckats få lift till Reykjavík.

Målet är att göra om samma vandring i vinter. Sommarens vandring var därför något av en förberedelse. Louis-Philippe Loncke har prickat in gps-punkter som ska hjälpa honom att orientera sig under vintervandringen. Då är dagarna korta och vädret ofta oerhört hårt. Att kunna navigera utan hjälp av dagsljus eller andra ljuskällor blir därför nödvändigt.

Louis-Philippe Loncke är dock inte ensam om att ha vandrat långt i sommar. Kristín Jóna Hilmarsdóttir, Anna Lára Edvardsdóttir och Margrét Hallgrímsdóttir vandrade från Reykjanes i väster till Langanes i öster, en sträcka på 65 mil, på 30 dagar. På sluttampen vid Öxafjarðarheiði, i Steingrímur Jóhann Sigfússons hemtrakter, dök finansministern själv upp för att lyckönska vandrarna inför de sista milen, skriver Morgunblaðið.

Den 9 augusti ger sig Alissa R. Vilmundardóttir och Íris Mýrdal Kristinsdóttir ut på vägarna. Målet är att cykla hela ringvägen - drygt 130 mil - på tio dagar till stöd för cancerforskning, rapporterar Morgunblaðið.

Här kan du läsa mer om Louis-Philippe Loncke och här kan du läsa hans blogg om äventyret.