måndag 23 augusti 2010

Isländsk höst i Stockholm

På måndag tar Björk emot utmärkelsen hon inte kände till och först tänkte avböja, nämligen Polarpriset. Det är också en av många händelser med isländsk anknytning som inträffar i Stockholm under de närmaste veckorna.

Själva galan äger rum i Stockholm måndagen den 30 augusti. Robyn framför "Hyperballad" och kung Carl Gustaf XVI delar ut Polarpriset till Björk och Ennio Morricone. Hela spektaklet sänds direkt i TV4.

På lördag visas filmen Dancer in the Dark 17.00 på Skandia i Stockholm. Björk fick utmärkelsen som bästa kvinnliga skådespelare vid filmfestivalen i Cannes för sin insats, men filmen gjorde också henne och regissören Lars von Trier till bittra fiender.

Dagen därpå, söndagen den 29 augusti, intervjuas Björk av den amerikanska journalisten Sasha Frere-Jones på Skandia 17.30.

Krisens inverkan på den isländska konsten är temat på Färgfabriken i Stockholm på torsdag. Klockan 17.30 börjar seminariet Nordens u-land - panik eller möjlighet? Där medverkar Dorothée Kirch, Björn Þorsteinsson, Urs Stäheli, Hildur Margrétardóttir och Jonatan Habib Engqvist.

Den 26 augusti är också sista dagen för Ragnar Kjartanssons videoverk Guilt Trip. Utställningen flyttar sedan vidare till Färgfabriken Norr i Östersund, där det blir isländskt tema den 16 oktober. Då visas Andri Snær Magnasons film Draumalandið, som har fått den svenska titeln Drömlandet – vad har du kvar när du sålt allt du äger?, och så blir det ett uppträdande av Icelandic Love Corporation. Dessutom visas utställningen Nordens u-land? - Isländsk konst i kristid.

Galleri Kocks i Stockholm pågår till och med den 25 augusti en utställning av konstnären Guðmundur Birkir Pálmason. Mixed Media Abstract Art är rubriken för utställningen.

Steed Lords Europaturné når Sverige och Danmark. Den 9 september spelar bandet på Rust i Köpenhamn, dagen därpå gästar Steed Lord Debaser i Malmö och den 11 september är det dags för Debaser i Stockholm.

Här kan du läsa Islandsbloggens recension av Draumalandið och här kan du läsa hur Björk reagerade när hon fick veta att hon tilldelats Polarpriset.

Foto: Inez & Vinoodh Matin/ILC