onsdag 18 augusti 2010

Isländskt modehus anklagar Beyoncé för plagiat

I november förra året köpte Beyoncé Knowles leggings från isländska E-Label på Topshop i London. Då jublade företaget över att superstjärnan föll för deras mode. Men nu har Beyoncés eget märke House of Deréon lanserat näst intill identiska leggings - och E-Label dömer ut vad de ser som ett uppenbart plagiat.

E-Labels plagg säljs bland annat på Topshops Edit-sektion i London där kedjan lanserar mindre och spännande märken. I november 2009 shoppade Beyoncé Knowles i butiken med ett antal livvakter i släptåg. Hon köpte bland annat E-labels heavy metal-leggings.

Ásta Kristjánsdóttir, som driver företaget tillsammans med Heba Hallgrímsdóttir, sade då i Fréttablaðið att det var god reklam för E-Label att superstjärnan gillade deras plagg:
"Chefer på Topshop ringdes oss och berättade att Beyoncé hade varit i butiken och köpte heavy metal-leggings från E-Label. Vi blev naturligtvis väldigt nöjda och det är en stor ära för märket. De sade att hon hade kommit dit med några livvakter och horder av betuttade beundrare. Butikschefen erbjöd sig att stänga butiken för hennes skull men hon tackade nej."

Och Beyoncé verkar onekligen ha blivit förtjust i E-Labels stil. För i House of Deréons höstkollektion finns leggings som tycks vara identiska med de hon köpte på Topshop i november.

Heba Hallgrímsdóttir säger till Fréttablaðið att hon är "mer eller mindre i chock":
"Jag fattade inte direkt att det här var hennes kollektion utan trodde att hon hade på sig våra leggings. Det här är närmast bara klipp och klistra."

Beyoncé Knowles driver House of Deréon tillsammans med sin mor Tina. Beyoncé är inte den enda Destiny's Child-medlemmen som gillar E-Label. Bandkollegan Michelle Williams köpte förra året sex plagg som E-Label lät ändra just för hennes skull.

Heba Hallgrímsdóttir anser att det är uppenbart att Beyoncé har plagierat E-Labels leggings i design av Ásgrímur Már Friðriksson. Men om det kommer att leda till en stämningsansökan mot House of Deréon är inte klart:
"Vi måste undersöka hennes leggings bättre eftersom det enligt lag inte rör sig om stöld om ett visst antal saker skiljer sig från den ursprungliga designen."

Topshop är också nyfikna på E-Label. I våras besökte företaget Reykjavik Fashion Festival just för att kolla in märket.

Men Topshop har också flera andra isländska designers under uppsikt - i vissa fall uppenbarligen lika noga som Beyoncé Knowles. Thelma Björk Jónsdóttir utsattes förra året för ett direkt plagiat, som Topshop drog tillbaka sedan hon uppmärksammat dem på stölden. Urban Outfitters har också inspirerats - och kanske lite till - av plagg signerade Hrafnkell Birgisson.

E-Label är dock inte det enda isländska modeföretaget vars kollektioner uppskattas av världskändisar. Paris Hilton har vid flera tillfällen trippat omkring i skor från Gyðja Collection. Även schlagerstjärnan Jóhanna Guðrún Jónsdóttir använder gärna skor från Gyðja.

Också Sigrún Lilja Guðjónsdóttir, som driver Gyðja, har haft upphovsrättsproblem. Kläderna tillverkas i Kina, och producenten skriver gärna att de är av italiensk i stället för isländsk design, eftersom Italien anses smälla högre som modeland, skriver Fréttablaðið.

Hrafnkell Birgisson är också en av Vík Prjónsdóttir, det stickande kollektiv som bland annat skapat en skäggmössa. Också denna skäggmössa har blivit kopierad. Bakom kuppen står amerikanska Beardhead, rapporterar Morgunblaðið.

Här kan du läsa mer om Vík Prjónsdóttir.