fredag 6 augusti 2010

Kentucky Fried Chicken stämmer Aktu Taktu

Aktu Taktus maträtt Taco-Twister faller inte Kentucky Fried Chicken på läppen. Den amerikanska snabbmatsjätten anser att den isländska kedjan inte har rätt att utnyttja det skyddade varumärket Twister. KFC stämmer därför Aktu Taktu inför Héraðsdómur Reykjavíkur.

Kentucky Fried Chicken har inga problem med maträtter som gæðaloka eller ekta grillborgari, men Taco-Twister anses däremot utgöra ett varumärkesintrång. KFC har skyddat varumärket över hela världen, och serverar bland annat Zinger Twister, I-Twist Yummy och Original Crispy Twister.

Aktu Taktu avvisar KFC:s krav med argumenten att Taco-Twister har funnits på menyn i många år och att det rör sig om ett eget varumärke, skriver Fréttablaðið.

Rättsprocessen väntas börja i Héraðsdómur Reykjavíkur i september.

Aktu Taktu har tre restauranger i Reykjavík och en i Garðabær. Kentucky Fried Chicken har över 10 000 restauranger i 76 länder. KFC har sju matställen på Island - två i Kópavogur, samt en i Hafnarfjörður, Reykjavík, Selfoss, Reykjanesbær och Mosfellsbær. Utöver de internationella rätterna finns också Kokteilsósa på matsedeln. Hittills har dock ingen försökt stoppa KFC från att använda namnet på den isländska såsklassikern.

Här kan du läsa mer om den isländska snabbmatsbranschen.