söndag 15 augusti 2010

Konstruktionsfel försenar bygget av Harpa

Harpa är både en succé och ett fiasko redan innan konferens- och konserthuset i Reykjavík har öppnat. Byggnaden är fullbokad till julen 2011. Men ett konstruktionsfel i det stålskelett som håller glasväggen på plats kostar flera hundra miljoner isländska kronor.

Den 4 maj nästa år äger den första konserten rum i Harpa. På scenen står dirigenten Vladimir Asjkenazi och symfoniorkestern Sinfóníuhljómsveit Íslands. Konsertlokalen har 800 sittplatser.

Bokningsmässigt är konserthuset redan en succé. Harpa är fullbokat till och med julen 2011, skriver Morgunblaðið.

Bygget har försenats vid flera tillfällen. I samband med finanskraschen avstannade arbetet helt, men staten och Reykjavíkurborg bestämde sig för att slutföra bygget. Byggkostnaderna väntas landa på omkring 28 miljarder isländska kronor. Staten och kommunen kommer att behöva 35 år på sig att betala av bygglånen. Dessutom väntas driften kosta en miljard om året.

Harpa är en del i förnyelsen av hamnområdet i Reykjavík. Tanken var att ett hotell med 400 rum skulle bli granne med konserthuset. Flera internationella hotellkedjor är enligt Morgunblaðið intresserade, men byggnaden väntas bli mindre än först planerat och dessutom inte innefatta några lägenheter, vilket också ingick i planerna.

Men byggnaden kommer inte att vara helt klar vid invigningen nästa vår. Ett stålskelett som håller den södra glasväggen på plats är nämligen felkonstruerat. Skadan innebär att byggnaden skulle kunna hotas av riktigt hårda vindar. Därför kommer sannolikt söderväggen att spärras av tills den är klar. Problemet uppdagades när en spricka i stålramen upptäcktes i våras, rapporterar Vísir.

Den felaktiga ramen ska tas ned i november och ersättas av en ny före jul. Arbetet med Harpa försenas därför och konsert- och konferenshuset väntas nu stå helt klart nästa sommar.

Sigurður Ragnarsson, projektledare vid ÍAV, säger till Fréttablaðið att han kräver att Lingyun, det kinesiska företag som konstruerat stålramen, ska ta fullt ansvar för skadorna:
"Vi hoppas att alla skador kommer att kompenseras av det kinesiska företaget. Det är normalt att den som orsakar skadan bär ansvaret för den."

Kostnaderna för att ersätta stålskelettet väntas uppgå till flera hundra miljoner isländska kronor. Enligt ett pressmeddelande har Lingyun gått med på att stå för kostnaden.

Här kan du läsa mer om Harpa och planerna för hamnområdet i Reykjavík.