söndag 8 augusti 2010

Misstänkt isbjörn var valspäck i viken

Bonden trodde sig se isbjörnsspår i potatislandet. Och i den avlägsna viken rörde sig något vitt och stort. Bonden lade ihop två och två och hörde av sig till Náttúrufræðistofnun Íslands - som till slut kunde konstatera att det rörde sig om en stor klump valspäck som lurat honom.

Händelsen inträffade i maj när drivisen från Grönland börjat att närma sig Västfjordarna. Visserligen hade flygövervakningen inte lett till att någon isbjörn drivande på något isflak i riktning mot Island upptäckts, men så sent som i januari i år lyckades en björn ta sig i land i Þistilfjörður nära Þórshöfn.

Den misstänkta isbjörnen började som underliga spår i potatislandet. Bonden, som har sin gård i södra Västfjordarna, fick för sig att det måste ha varit en isbjörn som trampat omkring i odlingen. När han strax därpå fick syn på något stort och vitt som rörde sig nere vid vattenbrynet drog han slutsatsen att det måste röra sig om en isbjörn.

Bonden kastade sig på telefonen och ringde Náttúrufræðistofnun Íslands. Han ville gärna gå ut i media med fyndet, men övertalades till att vänta. Om det verkligen var en isbjörn blir den inte lättare att hantera om platsen kryllar av journalister och andra nyfikna.

När undersökningen väl var klar var bonden inte längre lika sugen på att berätta om sin upptäckt. Det var nämligen ingen isbjörn som klampat runt på åkern, och än mindre någon björn som vandrat omkring nere i fjorden. Det vita som rörde sig vid vattenbrynet var visserligen ingen synvilla, men inte heller någon isbjörn. I stället var det en rejäl bit valspäck som flutit i land och därmed lurat bonden.

"Det hade ingenting att göra med någon isbjörn", säger Jón Gunnar Ottósson vid Náttúrufræðistofnun Íslands till Morgunblaðið.

Här kan du läsa mer om isbjörnen som sköts utanför Þórshöfn tidigare i år.