onsdag 18 augusti 2010

Polischef skyllde våldtäkter på offren - avgår

Björgvin Björgvinsson är den som leder utredningen av sexualbrott i Reykjavíkområdet. I DV förklarar han att många av dem som utsätts för våldtäkt har sig själva att skylla - de befinner sig på fel plats vid fel tidpunkt och använder alkohol eller narkotika.

Uttalandena, som publicerades i måndags, väckte stor uppmärksamhet. I går meddelade Björgvin Björgvinsson att han avgår.

Antalet anmälda våldtäkter ökar enligt DV dramatiskt på Island. Förra året anmäldes 67 våldtäkter till polisen. 2008 var antalet 37. Fjorton av de anmälda övergreppen ägde rum på uteställen.

Björgvin Björgvinsson hävdade alltså i intervjun att många våldtäktsoffer utsatte sig själva för risker och därigenom också har ansvar för brotten:
"Var och en måste alltid vara medveten om att om de dricker mycket, tar läkemedel eller droger så kan mycket hända. Problemet är bland annat att folk inte tittar inåt och inte ser att de sätter sig själva i fara genom drickande och missbruk av narkotika. Oftast är de här fallen knutna till stort alkoholintag och ansvaret ligger inte hos någon annan än den berörda som är förutbestämd att hamna i någon form av problem. ... Folk pekar alltid på någon annan och försöker att överföra ansvaret på dem. Folk skulle kanske oftare se till sig själva och ta ansvar för sig själva."

Guðrún Jónsdóttir, talesperson för kvinnojouren Stíga­mót, och Halla Gunnarsdóttir, talesperson för Femínistafélag Íslands, dömde i Fréttablaðið ut Björgvin Björgvinssons uttalanden. Justitieminister Ragna Árnadóttir konstaterade att det inte gick att skylla våldtäkter på offren.

I går avgick Björgvin Björgvinsson på egen begäran. I ett pressmeddelande ber han om ursäkt för uttalandena som bland annat "skadar trovärdigheten i polisens utredningar inom detta känsliga och mycket viktiga område". Polischefen i Reykjavík, Friðrik Smári Björgvinsson, tar över som ansvarig för sexualbrottsutredningar.

Polisen beklagar också Björgvin Björgvinssons uttalanden:
"Dessa synpunkter återspeglar inte på något sätt myndighetens attityd eller inställning till sexualbrott eller offren för sådana brott. Myndigheten beklagar dessa synpunkter och ber samtidigt om ursäkt för dem."

Här kan du läsa mer om debatten om sexualbrott på Island.