
Den isländska bankkollapsen kostade utländska intressen minst 7 000 miljarder isländska kronor. Det skriver finansminister Steingrímur J. Sigfússon i Fréttablaðið. För att bena ut Kaupþing har domstolen gett en ny tidsfrist till och med den 24 november i år, uppger Fréttablaðið.
Efter att ha varit efterlyst sedan den 11 maj landade Sigurður Einarsson på flygplatsen i Keflavík den 18 augusti. Han sägs ha gjort det utan någon försäkran från åklagarens sida om att undgå ett gripande, ett öde som drabbat flera andra Kaupþing-chefer under utredningen om misstänkta brott begångna i samband med finanskraschen.
Förhören i Reykjavík pågick i två dagar. Sigurður Einarsson tycktes vara på ett strålande humör och talade om ett gott samarbete med förhörsledarna. Han riskerar upp till åtta års fängelse - åklagarens misstankar omfattar bland annat brott mot aktiebolagslagen, bedrägeri, marknadsmissbruk och förfalskning. Dessutom kräver Kaupþing tillbaka 780 miljoner isländska kronor som gått till aktieköp i den egna banken.
Sigurður Einarsson förnekar alla brottsmisstankar och räknar med att inte bli åtalad. Men om han log när han mötte pressen under förhörsdagarna, så passade han senare på att slå tillbaka mot Ólafur Þ. Hauksson i en intervju i Fréttablaðið. Han vill nämligen att åklagarens agerande ska utredas.
Han kallar efterlysningen via Interpol för ett rättsövergrepp. Vidare hävdar Sigurður Einarsson att kollegan Hreiðar Már Sigurðsson, som häktades i tolv dagar, inte förhördes förrän på den tionde dagen strax innan han släpptes. Sigurður Einarsson hävdar att åklagaren bara försöker demonstrera sin makt, och att han aldrig träffat Ólafur Þór Hauksson. I stället var det tre andra som skötte förhören:
"Jag träffade honom en gång i trappuppgången, aldrig annars."
I intervjun skyller Sigurður Einarsson finanskraschen på politikerna. Han dömer också ut den parlamentariska krisutredningen som usel. Han hävdar vidare att han inte alls haft svängdörrar till Ólafur Ragnar Grímssons hem - presidenten sägs nämligen i rapporten ha gynnat bankernas expansion. Och till skillnad från affärsmän som Bjarni Ármannsson, Björgólfur Thor Björgólfsson och Jón Ásgeir Jóhannesson anser han sig inte ha något att be det isländska folket om ursäkt för:
"Min åsikt är att de som kan be om ursäkt inför folket är de som har ett mandat från folket, som väljs till ett ämbete av folket. Jag hade inget sådant mandat. Jag var däremot vald av Kaupþings aktieägare och kan därför be om ursäkt för de misstag som drabbade dem och bankens anställda."
Sigurður Einarsson säger att han "inte har något att dölja". Det finns förklaringar till alla de affärer som nu utreds av åklagare. Och även om han beklagar att Kaupþings fall också skapade problem för många islänningar, så ligger det utanför hans ansvar:
"Jag tycker att andra ska be om ursäkt för det. Det som jag försöker säga är att jag inte bär mitt ansvar gentemot folket, och jag anser att det är dem som hade deras mandat att göra upp balansräkningen. Där talar jag naturligtvis om politiker och ämbetsmän inom administrationen. Det står klart för alla att de har begått allvarliga misstag, inte mindre än vi som styrde bankerna. Jag vet också att mycket av det som bankchefer, affärsmän, ämbetsmän och andra har sagt offentligt helt enkelt inte är sanningen. Sanningen i alla de frågor som rör bankkraschen och dess efterspel måste få komma fram i ljuset och jag hoppas innerligt att så sker under de kommande åren."
Ólafur Þór Hauksson säger till Vísir att Sigurður Einarssons tal om utredningen som maktmissbruk och skådespel för att behaga folket är grundlöst:
"Hans ord får i slutändan döma sig själva".
Här kan du läsa mer om brottsutredningar mot Kaupþing.