torsdag 26 augusti 2010

Smält glaciäris bildar sjö på Oks topp

Glaciären Ok på västra Island är sannolikt försvunnen. På toppen finns nu en sjö som är upp till 4,5 meter djup. Enligt Náttúrufræðistofa Kópavogs är den globala uppvärmningen förklaringen till den dramatiska avsmältningen.

Ok ligger vid Kaldidalur sydost om Reykholt. Den högsta toppen mäter 1 198 meter över havet. I dag tillhör Ok de isländska glaciärer som drar sig tillbaka snabbast.

Island har nio stora glaciärer: Snæfellsjökull, Drangajökull, Eiríksjökull, Langjökull, Hofsjökull, Tungnafellsjökull, Vatnajökull, Mýrdalsjökull och Eyjafjallajökull. Dessutom finns flera mindre jöklar som ibland får benämningen glaciärer. En av dem har varit Ok, men enligt Vísindavefurinn kan den knappast kategoriseras så längre.

Ok är inte ensam om att vara på väg att smälta bort. De isländska glaciärerna minskar i snitt med 0,3 till 0,4 procent per år, en process som påbörjades för ungefär hundra år sedan när klimatet började att bli varmare. En glaciär på 1 000 kvadratkilometer drar sig alltså tillbaka med tre till fyra kvadratkilometer.

Det finns två undantag: Vatnajökull som smälter tio gånger så fort, och Drangajökull i Strandir i nordväst, som är den enda glaciären som, på grund av sitt geografiska läge med lägre temperaturer, inte krymper.

För tre år sedan upptäckte forskare vid Náttúrufræðistofa Kópavogs att en mindre sjö hade bildats på Ok. Sjön finns i en krater mellan Oks två toppar. Ok har inte erupterat på minst 12 000 år, men skapades sannolikt genom ett vulkanutbrott under den senaste istiden.

Nu är sjön 400 gånger 240 meter och mellan 3 och 4,5 meter djup. Sjöns botten är hård och slät och består förmodligen av is. Vattentemperaturen är en plusgrad. Något synligt liv fanns inte i sjön, men de prover som togs har ännu inte analyserats. Ett prov visar dock att det sannolikt finns alger och bakterier i sjön.

Hilmar J. Malmquist vid Náttúrufræðistofa Kópavogs säger till Morgunblaðið att sjöbildningen och avsmältningen är en konsekvens av den globala uppvärmningen. Sjön är formad som en cirkel, och därför har han föreslagit namnet Kringluvatn på den ännu odöpta sjön. Det har också en historisk anknytning till trakten. I Reykholt bodde nämligen Snorri Sturluson som skrev Heimskringla.

Här kan du läsa mer om avsmältningen av Islands glaciärer.