onsdag 11 augusti 2010

Tvåårig flicka brännskadad - föll i het källa

En tvåårig flicka föll i en het källa vid Geysir. Flickan fick andra gradens brännskador i ansiktet, bröstet och händerna. Hon vårdas nu på sjukhus i Reykjavík.

Olyckan inträffade i måndags kväll. Den tvååriga flickan besökte Geysirområdet tillsammans med sina föräldrar. Vid ett oövervakat ögonblick sprang flickan fram till en avspärrning, snubblade på repet och föll till marken vid Strokkur. Hon landade huvudstupa i det varma vattnet från den heta källan.

Flickan fick andra gradens brännskador, och brände sig illa på händerna, bröstet och i ansiktet av det kokheta vattnet.

Ambulansen har en dryg halvtimmes körning från Selfoss till Geysir. Sjukvårdarna tog därför kontakt med en tidigare ambulansförare bosatt nära Geysir. Han kunde ge flickan vård tillsammans med jourläkaren från som ringdes in från Laugarás. Flickan fördes sedan med ambulans till Landspítali i Reykjavík. Där kommer hon enligt polisen i Selfoss att vårdas under de närmaste dagarna.

Den tvååriga flickan var på semester på Island tillsammans med sina föräldrar. Samtliga är hemmahörande i Spanien.

Att turister avsiktligt eller oavsiktligt kommer i kontakt med de heta källorna vid Geysir och drabbas av brännskador brukar inträffa ett par gånger om året. I de flesta fallen uppstår olyckorna när någon lämnar de markerade gångstigarna för att titta närmare på källorna. Ibland försöker enstaka turister bada i Geysir - något som med tanke på att vattentemperaturen är vid kokpunkten inte är någon god idé.

Staten äger delar av Geysirområdet men har hittills inte bedrivit någon tillsyn eller utfört något underhåll. Andra delar är i privat ägo. Umhverfisstofnun ska nu tillsammans med kommunen Bláskógabyggð se över säkerheten vid Geysir.

Kommunalrådet Drífa Kristjánsdóttir säger till Vísir att det är ett problem att ingen har huvudansvaret för Geysirområdet. Hon skulle gärna se fler skyltar som varnar för vattentemperaturen i de heta källorna. Samtidigt behöver den som respekterar de avspärrningar som finns och har uppsikt över sina barn knappast oroa sig:
"Man måste naturligtvis passa så små barn. Det är helt klart att där finns värme som strömmar ut ur alla möjliga hål."

Här kan du läsa mer om olyckor vid Geysir.