torsdag 26 augusti 2010

Vulkanaskan från Eyjafjallajökull trotsade fysikens lagar

Vulkanaska större än tio mikrometer skulle inte förmå att bli kvar i luften utan falla till marken inom en radie på 800 kilometer från Eyjafjallajökull. Men dubbelt så stora partiklar har påträffats både i Tyskland och Grönland - över 2 500 kilometer från kratern.

Bakom studien står forskare vid universitetet i Leipzig. Den visar att inte bara askan trotsade forskarnas antaganden om hur fysikens lagar skulle påverka spridningen. Askmolnet bidrog dessutom till att blockera betydligt mer solljus än förväntat, skriver Our Amazing Planet.

Askpartiklar med en diameter på 20 mikrometer har hittats både i Tyskland och Grönland. I vissa fall har de burits med vinden i över 2 500 kilometer. När utbrottet började förutspådde forskarna att partiklar större än tio mikrometer skulle vara för tunga för att blåsa särskilt långt, och skulle därför falla till marken inom en radie på 500 kilometer från Eyjafjallajökull.

Askmolnet blockerade i Tyskland tre gånger så mycket solljus som vulkanutbrott i Italien brukar göra, trots att Eyjafjallajökull ligger mycket längre bort. När produktionen av aska var som mest intensiv, under utbrottets första dagar, sveptes delar av Europa in i ett gråaktigt dis. Askmolnet blockerade nämligen mellan 50 och 80 procent av solljuset. I praktiken var dock effekten betydligt mindre, eftersom stora delar av ljuset hade blockerats på vägen mot jorden ändå. Men under askmolnet minskade solljuset mellan 10 och 25 procent som en direkt effekt av vulkanutbrottet.

En av dem som upplevde vulkanutbrottet på nära håll är bonden Ólafur Eggertsson på Þorvaldseyri, en gård vid Eyjafjallajökulls fot. I veckan gick han ut för att tala med några turister som stannat vid vägen - en av dem var kung Carl XVI Gustaf.

Kungen är på privat resa på Island och reser hem i dag. Han besöker Island med vänner, och ingen annan ur kungafamiljen är med på resan. Carl XVI Gustaf har bland annat övernattat på Hótel Rangá och fiskat lax, uppger Morgunblaðið.

I går kväll drack kungen champagne i goda vänners, islänningars och livvakters lag på restaurangen Austur i Reykjavík. Det stora sällskapet lyssnade också på musik, skriver Vísir.

Under färden längs med sydkusten stannade kungen till vid Þorvaldseyri. Gårdarna i regionen tillhörde dem som drabbades hårdast av vulkanutbrottet - med nedfall av stora mängder aska och översvämningar. Årets skörd ser ändå ut att bli god, även om det fortfarande finns frågetecken kring kvaliteten på höet.

Þorvaldseyri har också blivit något av en turistattraktion. Carl XVI Gustaf är långt ifrån ensam om att rådfråga Ólafur Eggertsson om situationen för bönderna i trakten och hur de hanterade vulkanutbrottet.

På Ólafur Eggertssons marker är täcket av vulkanaska alltjämt på sina håll flera centimeter tjockt. Men han säger till Verdens Gang att askan är en eftertraktad souvenir för många turister:
"De siste månedene har det kommet masse turister til gården min for å se på vulkanfjellet. Foran gården min har man den beste utsikten til isbreen som fortsatt er helt kullsort av aske. Turistene kommer fra hele verden, enten i guidede turbusser eller med leiebil. Jeg viser dem rundt og viser frem bilder fra utbruddet. Mange av dem tar med seg aske hjem i poser og flasker. For en liten stund siden samlet jeg opp 100 kilo aske fra markene."

Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull.