torsdag 2 september 2010

Besked om landsdomstol i nästa vecka

Tre tidigare ministrar riskerar att ställas inför landsdomstol på grund av sina roller i finanskraschen. I nästa vecka kan beslutet som avgör om domstolen ska kallas samman för första gången i Islands historia för att pröva lagen om ministeransvar.

Sju personer pekades i den parlamentariska krisutredningen ut för att ha bidragit till bankkraschen. Samtliga anses av utredarna ha agerat försumligt och därigenom möjliggjort kollapsen.

De sju som kan ställas inför landsdomstol är hela den tidigare ledningen för centralbanken Seðlabanki Íslands, Davíð Oddsson, Eiríkur Guðnason och Ingimundur Friðriksson, förre chefen för finansinspektionen Fjármálaeftirlitið Jónas Fr. Jónsson samt tre före detta ministrar, statsministern Geir H. Haarde, finansministern Árni M. Mathiesen och finansmarknadsministern Björgvin G. Sigurðsson.

Bevisningen räcker enligt åklagare inte till att väcka åtal. Däremot kan de alltså ändå ställas inför rätta och dömas till fängelse.

En nämnd bestående av nio alltingsledamöter avgör om landsdomstolen ska kallas samman. Ordföranden Atli Gíslason säger till Morgunblaðið att det första beskedet från nämnden kommer att gälla ministeransvaret:
"Vi har djupdykt ned i arbetet och har gjort så de senaste två veckorna. Vi håller på fortfarande och siktar på att förhoppningsvis bli klara i nästa vecka."

Nämnden kommer att väga samman sin egen bedömning med krisutredarnas synpunkter.

Krisrapporten, Rannsóknarskýrsla Alþingis, är alltjämt den bok som toppar Félag íslenskra bókaútgefendas försäljningslista för 2010. Endast en tiondel av utredningen finns översatt till engelska, något som Þorvaldur Gylfason, professor i ekonomi vid Háskóli Íslands, tycker är ett allvarligt problem. Dessutom säger han till Vísir att det enligt rapporten är uppenbart att bankerna bröt mot lagen:
"Det gick så långt att alltingets högste ämbetsman förklarade att det inte var islänningarnas problem att utlänningar inte förstår isländska. Vilken attityd är det i ett land som har åsamkat utlänningar ekonomiska skador som uppgår till fem gånger bruttonationalprodukten? Regeringen målar in sig i ett hörn om den inte visar mer ödmjukhet inför den enorma utmaning som kraschen lagt i deras händer."

Björgvin G. Sigurðsson skriver just nu på en egen bok om finanskraschen i samarbete med journalisten Karl Th. Birgisson, rapporterar Vísir.

Här kan du läsa mer om krisrapporten.