torsdag 23 september 2010

Borgmästare får gå innan han fått jobbet

Turerna kring politiken i Reykhólahreppur snurrar vidare. Först gjordes valet om sedan vissa kommuninvånare inte fått information om hur de skulle rösta. Och nu får den tilltänkte borgmästaren gå eftersom han tigit om en personlig konkurs i våras.

Vårens kommunalval i Reykhólahreppur i södra Västfjordarna ogiltigförklarades sedan det visade sig att tio röstberättigade bosatta på öarna Flatey och Skáleyjar i Breiðafjörður inte fått någon information om röstningen. Den dåvarande borgmästaren Óskar Steingrímsson tog på sig misstaget - han hade helt enkelt glömt bort öbefolkningen.

För första gången i Islands historia gjordes ett val på nytt på grund av ett sådant missöde. När kommuninvånarna åter gick till valurnorna blev resultatet detsamma som vid den första röstningen, samma fem personer valdes in i kommunstyrelsen.

Ett av den nya styrelsens första beslut var att anställa Gylfi Þór Þórisson som borgmästare. Vid ett möte den 9 september ansågs han i konkurrens med nitton andra sökande vara den bäste kandidaten.

Men bara elva dagar senare rev kommunstyrelsen upp beslutet. Gylfi Þór Þórisson hade nämligen gått i konkurs så sent som i april, något han undanhållit i anställningsprocessen men som styrelsen fått veta på omvägar sedan förhandlingarna inletts.

Den 20 september bestämde sig därför Reykhólahreppur för att gå igenom ansökningarna på nytt - och ännu en gång är målsättningen att välja den mest lämplige för jobbet.

Här kan du läsa mer om valet i Reykhólahreppur.