lördag 25 september 2010

Fyra ungdomar erkänner anlagd kyrkbrand

Branden i Krýsuvíkurkirkja var anlagd. Fyra unga islänningar har erkänt att de tände eld på en av Islands mest uppskattade landsbygdskyrkor.

Krýsuvíkurkirkja totalförstördes i en brand under natten mot den 2 januari i år. Det dröjde en halvtimme innan brandkåren kom fram till kyrkan efter larmet då den närmaste vägen mellan Grindavík och Krýsuvík inte var framkomlig. Redan när larmet kom klockan 02.04 var kyrkan övertänd och den gamla träbyggnaden var bortom räddning.

Kyrkan byggdes 1857 och renoverades 1964. Trots att de sista gårdarna i området är övergivna sedan länge har Krýsuvíkurkirkja ändå varit populär. Dörren har stått öppen året runt och gästboken har alltid varit tillgänglig. Två gånger varje år har en präst från Hafnarfjörður hållit gudstjänst, och då har det i regel varit så fullt i den lilla kyrkan att många besökare har fått sätta sig i gräset utanför.

Vinafélag Krýsuvíkurkirkju grundades efter eldsvådan. Föreningens mål är att återskapa kyrkan, ett projekt som kostar minst nio miljoner isländska kronor. Iðnskólinn i Hafnarfjörður utför bygget med stöd från bland annat Þjóðminjasafn Íslands, Þjóðkirkjan, Húsafriðunarnefnd och Hafnarfjarðarbær.

Målet är att den nya Krýsuvíkurkirkja ska invigas sommaren 2012. För att den ska bli så trogen originalet som möjligt har flera experter kopplats in för att övervaka bygget.

Iðnskólinn i Hafnarfjörður står för bygget som väntas ta två år i anspråk. Sedan ska den färdiga kyrkan flyttas till Krýsuvík med invigning någon gång under 2012.

Nu har fyra personer, två män och två kvinnor i åldern 17 till 20 år, erkänt att de ligger bakom branden. Þórhallur Heimisson, präst i Hafnarfjörður, skriver i ett blogginlägg att de berättat för polisen att de åkte till Krýsuvíkurkirkja med syfte att bränna ned kyrkan.

Ungdomarna var under natten på färd för att hitta en kyrka att tända på. Att det blev just Krýsuvíkurkirkja var mest en slump. De tömde en bensindunk över träinredningen och tände på. Innan de lämnade kyrkan tog de också med sig de småpengar som fanns i kollekten, uppger polisen.

Samtliga fyra är tidigare kända av polisen. Nu riskerar de att dömas till fängelse för mordbrand.

Här kan du läsa mer om Krýsuvíkurkirkja.

Foto: Lögreglan