onsdag 1 september 2010

Gästblogg: Hyrbil på Island

Vi åkte från Växjö via Kastrup på semesterresa till Island några dagar i början augusti - verkligen trevligt och riktig tur med vädret hade vi också. De tre heldagarna vi var där fördelade vi så här:
Gyllne triangeln (Þingvellir, Geysir/Strokkur, Gullfoss) och sedan upp i bergen ovan Hveragerdi och bada i varma bäcken enligt tips från Islandsbloggen (en höjdpunkt verkligen)
Tur till Hvalfjördur och vandring upp till Glymur, Islands högsta vattenfall (kräver bra väder)
Promenaddag i Reykjavik (t ex upp i kyrktornet Hallgrimskyrkan, Nationalmuseet, Fish&Chips på Tryggvagata 8)
Egentligen var det bara en sak som vi upplevde negativt på Islandsturen - att hyra bil.

Vi hade förbokat hyrbil för semesterturen via Travellink. Ska du hyra bil på Island, så var beredd på några saker:
Det är dyrt att hyra bil på Island, särskilt om man vill ha en bil som kan - och får - köra på småvägarna uppe i bergen.
Var beredd på att det inte bara är att hämta och lämna bilden som vanligt i Sverige.
Se upp med försäkringsträsket.
När du bokar hyrbil, tänk på att hyran (drygt 1000 kr/dag för en standardbil) räknas efter påbörjade dygn. När jag bokade satte jag ovetande planets landnings- och hemresetider som hyrtid, och det var 2 timmar över 4 dygn, dvs 5 dygn. Detta fattade jag först i planet på väg dit, men avtalade direkt vid hyrbilsdisken 4 dygn (dvs 2 tim kortare, som jag ändå inte kunde utnyttja). Efter några telefonsamtal till Sverige registrerade även Travellink detta, och det hedrar dem att de betalade tillbaka den femte dagshyran. Att lägga till min äldste som som extraförare var skönt, och kostade 4 Euro/dag.

Tyvärr måste jag skriva lite om att hämta och lämna hyrbilen. Hemma skriver man på, hämtar man nycklar och kör, kommer tillbaka och lämnar nycklarna, punkt.
På Keflavik fick man en utförlig beskrivning vilka granskningar av bilen företaget gjort och markerat på kontraktet, och att vi själva skulle granska bilen innan vi körde och påpeka ev ytterligare repor och skador. Vi försökte litegrann på parkeringen, och en hel del smårepor var också markerade med etiketter som hyrbilsföretaget satt dit. Inte så lätt, och hur vet man hur de bedömer när man kommer tillbaka; man var ju redan misstänkt från början. När vi stod där och kliade oss i huvudet kom en ung man fram - han gick på parkeringen och pratade i mobiltelefon och hade inga tecken från hyrbilsföretaget. Men han var från Hertz och hjälpte oss inspektera och satte dit ytterligare några etiketter. Kul, va?

Det ska sägas att vissa turister nog gillar att ge sig upp på bergsvägarna med vanlig bil - både förbjudet och helt olämpligt, så hyrbilsföretagen är nog luttrade.

Vid återlämningen av (fulltankad) bil på Keflavik var det turligt nog samma kille som tog emot oss och efter noggrann granskning godkände bilens skick. Men vi såg också en engelsk familj med en nyss hyrd jeepliknande bil uppe på en ramp, och där hyrbilsföretaget påstod sig se en ny skada undertill. Något som de upprört förnekade, och diskuterade hur de skulle kunna bevisa sin oskuld.

Min slutsats är nog att undvika bilhyra på Island om man inte gillar att gnabbas vid återlämning, eller är noggrann och försiktig med hyrbilen.

Ett sista tips:
Redan när man bokar hyrbil hemifrån får man tips och "varningar" om att hyrbilspersonalen försöker sälja på dig en massa försäkringar. Har man självriskeliminering hemifrån (från vissa betalkort eller självriskskydd vid bokningen) tycks man inte behöva någon av de många tilläggsförsäkringarna som personalen försöker sälja till dig vid disk. De har provision, så räkna med att de är ihärdiga. Vissa kanske bävar lite att skriva sin signatur på Decline (avstår tilläggsföräkring X) på flera ställen på hyreskontraktet.

Gissa om öronen höll på att trilla av när de kom dragandes med ytterligare en ny "försäkring" - mot vulkanaska, som påstods matta lack och rutor! Den verkade dessutom värdelös, 200 kr om dagen och med en självrisk på 12000 kr! Tittade man sig på omkring flygplatsen såg bilarna normalt blanka ut. En koll med Travellink visade att vi valt rätt som avböjde erbjudandet.

MEN - Island är fantastiskt och exotiskt. Res dit nån gång i livet.

/Poul Kongstad, Växjö.