söndag 12 september 2010

Guiden till Islands 360 kyrkor

I Sverige går det ungefär en kyrka på 2 600 invånare. På Island går det 888 invånare på varje kyrka. Kyrkorna är ofta små men följer resenären runt hela landet - och nu finns alla 360 samlade på hemsidan Kirkjukort.

År 1680 invigdes Grafarkirkja nära Hofsós vid Skagafjörður. Den dåvarande biskopen av Hólar, Gísli Þorláksson, var förmodligen den som tog beslutet om bygget. Kyrkan är en av de äldsta byggnaderna i hela landet, och har delvis en trästomme som klätts med torv.

Den 14 december 2008 invigde biskop Karl Sigurbjörnsson Lindakirkja i Kópavogur. Helgen innan invigde han Guðríðarkirkja i Reykjavík. De är Islands nyaste kyrkor, och på sitt sätt ganska typiska för sin tid - moderna byggnader i huvudstadsområdet. Den tid då religionens centrum fanns utanför Reykjavík är sedan länge förbi.

Just det märks också i kyrkornas spridning. Nybyggena på landsbygden blir allt mer sällsynta, medan tätortsförsamlingarna blir fler.

Island kristnades redan år 1000. Kartan över landets kyrkor blir också en bild över nationens historia. Den som - hårdraget - skötte sig kunde alltid räkna med att ha en kyrka nära sig, medan den som blev fredlös och förvisades till det ogästvänliga höglandet inte kom nära någon kyrka. Höglandet är än i dag en vit fläck på kartan, av glaciärer och ödslighet.

Kirkjukort prickar in samtliga isländska kyrkor - ofta med bild, alltid med en beskrivning av byggnadens historia. Från Västmannaöarna i söder till Grímsey i norr är det en hemsida som blir en trevlig följeslagare på resan runt Island.