torsdag 9 september 2010

Hästen Klaki överlevde ett år på höglandet

De får och hästar som inte samlas in på hösten möter ofta en svår vinter på höglandet. Men många djur överlever den. Islandshästen Klaki klarade sig så fint att det knappt märks på honom att han varit borta i nästan ett år.

På våren släpps får och hästar ut på bete. Under september är det dags att samla in djuren, något som brukar ske till häst eller mer sällan till fots.

Att låta djuren ströva fritt under sommaren är ett sätt att utnyttja det foder som finns, men att leta rätt på alla djuren kan ibland vara mödosamt. Klaki försvann vid Fljótsdalsheiði nära Egilsstaðir på östra Island. Ägaren Steingrímur Karlsson gav sig fyra gånger - två till häst, två med flyg - av för att hitta hästen, men utan framgång.

I slutet av augusti såg bonden Hjörtur Kjerúlf en ensam vit häst vid Kiðafell nära Sturluflöt söder om sjön Lagarfljót. Hästen visade sig vara Klaki, som inte hade rört sig särskilt långt under året på Fljótsdalsheiði.

Steingrímur Karlsson säger till RÚV att det inte märks att Klaki varit på rymmen i nästan tolv månader, och att det på hästens tillstånd mer ser ut som om han försvann i går. Hovarna är i fint skick, och det betyder att Klaki har haft tillräckligt att äta och inte behövt gå hungrig under året i det vilda.

Här kan du läsa mer om får som återfinns efter en vinter på höglandet och här mer om en Ipod som överlevde två år på höglandet.