onsdag 8 september 2010

Sällsynta lunnefågelungar får varmt mottagande

I vanliga fall brukar tusentals lunnefågelungar tas om hand av barnen på Västmannaöarna. I år är det bara några enstaka. Men de få som överlever katastrofsommaren får ett särskilt varmt mottagande.

Beståndet av lunnefågel tycks vara på väg att kollapsa. De fem senaste somrarna har återväxten varit dålig, men aldrig tidigare så liten som i år. På Västmannaöarna finns uppskattningsvis 860 000 par, men många av dem har i sommar struntat i att ruva äggen eller ge ungarna mat. Den mat som har funnits har helt enkelt inte varit tillräcklig.

Årets första unge på Hemön hittades den 29 augusti, vilket är betydligt senare än vanligt. Guðný Kristinsdóttir och Sigþór Yngvi Kristinsson hittade också en fågel som de tog till Náttúrugripasafn Vestmannaeyja där den vägs, mäts och ringmärks. Indiana Guðný Kristinsdóttir säger till Fréttablaðið att den mådde bra och verkade ha fått tillräckligt att äta - men det är den enda lunnefågelungen som de tagit hand om i sommar:
"Förra året hittade vi många fler, en kväll hittade vi femton eller tjugo. Tidigare hittade vi kanske fyrtio eller femtio på en kväll."

Här kan du läsa mer om läget för lunnefågeln.