måndag 27 september 2010

Islands mest svikna vallöfte ska infrias år 2012

Islands kanske mest svikna vallöfte ska äntligen infrias. Hösten 2012 ska den nya och asfalterade vägen mellan Grindavík och Þorlákshöfn på sydkusten stå klar.

Beslutet om en ny väg klubbades redan 1999 i samband med att valdistrikten i sydväst enades. Sedan dess har bygget skjutits upp gång efter annan.

Nu är åtminstone två tredjedelar av sträckan färdig. I sommar öppnar avsnittet mellan Krýsuvík och Herdísarvík. Och den sista biten, 15 kilometer mellan Krýsuvík och Ísólfsskáli, ska påbörjas i sommar och öppnas för trafik den 15 september 2012, åtta år efter den planerade invigningen.

Suðurstrandarvegur skulle knyta ihop samhällena på sydkusten och öka utbytet i regionen. I stället har projektet blivit det vallöfte som politiker från samtliga partier gång på gång svikit. Senast sköts vägbygget på framtiden på grund av nedskärningar i infrastruktursatsningar i samband med finanskrisen.

Vägen var också ett villkor när valkretsarna i söder, Suðurnes och Suðurland, slogs ihop till Suðurkjördæmi. Den skulle utgöra det nav som gjorde att den nya regionen hängde ihop, med liknande livsvillkor för samtliga invånare i distriktet.

Lika många gånger som projektet skjutits på framtiden har politikerna också lockat med löften om en färdig väg vid flera olika valrörelser. Hittills har dock ingen hållit vad de lovat.

Men nu ska vägen alltså bli verklighet. Förra vintern blev avsnittet mellan Þorlákshöfn och Selvogur klart, och Vegagerðin asfalterade nyligen sträckan vid Vogsós och vägen går nu söder i stället för norr om Hlíðarvatn. Bygget omfattar också ridstigar, diken och stängsel, rapporterar Vísir.

Vegagerðin har inlett anbudsförfarandet som avslutas den 5 oktober. Då ska det också stå klart vilket företag som ska infria Islands mest svikna vallöfte.

Här kan du läsa mer om Suðurstrandarvegur och här kan du läsa en gästblogg om vägen.