
Banden mellan Island och Färöarna är av tradition täta. Den ömsesidiga språkförståelsen är god, utbytet mellan länderna stort och likaså förståelsen för livsvillkoren på en ö i Nordatlanten. När det ena riket hamnar i knipa brukar det andra alltid snabbt erbjuda sin hjälp. Färöarna lånade till exempel pengar till Island efter finanskraschen utan att till skillnad från de andra nordiska länderna villkora dem med Icesave.
På Island har Färöarna en liten ambassad. Och Island är också det enda landet där den färöiska ministären tas emot som en regering utan danska överrockar.
Men synen på homosexualitet skiljer sig delvis åt i örikena. På Island är toleransen stor, något som kanske bekräftas av att en hel värld förvånades över att en homosexuell kvinna valdes till statsminister medan islänningarna själva ryckte på axlarna åt fenomenet.
På Färöarna är synen på homosexuellas rättigheter inte lika tillåtande. När den homosexuelle artisten Elton John spelade i landet pekades han av vissa ut som djävulens sändebud. Bland de kristna finns också en konservatism som är betydligt mer utbredd än på Island. Och det är den som Jenis av Rana, som ledare för det kristna Miðflokkurin, kan sägas representera.
Han säger till Vágaportalurin att han brukar utebli från inbjudningar om inte hustrun får följa med. Men den här gången fanns det ännu en anledning för Jenis av Rana att stanna hemma. Jóhanna Sigurðardóttirs och Jónína Leósdóttirs äktenskap "signalerar inte det enligt skriften normala". Jenis av Rana förklarar i Bylgjan att det därför var omöjligt att tacka ja:
"Genom att acceptera inbjudan välsignar jag ett homosexuellt äktenskap vilket går emot Miðflokkurins politik."
Jenis av Rana säger till Morgunblaðið att homosexuella relationer är emot guds vilja. Och han tror sig ha en majoritet av färingarna bakom sig - både bland befolkningen och i parlamentet - i sitt avståndstagande:
"Det här handlar inte om någon personlig fientlighet gentemot Jóhanna eller Jónína. De är alltid välkomna till Färöarna. ... Mina partikamrater är emot homosexuella relationer eftersom vi anser att de bryter mot guds vilja. Kristna värderingar går som en röd tråd igenom partiets politik, bland annat att tänka på dem som är i nöd. Enligt vår uppfattning framgår det tydligt i bibeln att guds syn är att homosexuella äktenskap inte är tillfredsställande."
Jenis av Ranas beslut att nobba middagen har fått hård kritik både på Island och Färöarna. Utrikesminister Össur Skarphéðinsson säger till Vísir att Jenis av Rana borde skämmas, Høgni Hoydal, partiledare för Tjóðveldi, säger till Morgunblaðið att Miðflokkurins ordförande utnyttjar bibeln för politiska syften, och journalisten John William Jensen hävdar i Morgunblaðið att Jenis av Rana är känd för sina "provokationer".
Høgni Hoydal skriver i Vágaportalurin att det är särskilt olyckligt att just Islands statsminister och hennes hustru utsätts för de här reaktionerna och önskar dem i stället "hjärtligt välkomna":
"Vi anser däremot att det är en stor ära att statsministern Jóhanna Sigurðardóttir kommer på besök till Färöarna tillsammans med hustrun Jónína, som ombud för vårt vänfolk, islänningarna. Islänningarna är det enda självständiga folket i världen som utan fördomar bjuder in färöiska representanter på offentlilga besök till Island och tar emot oss som jämlikar. På samma sätt visar både isländska statsministrar, presidenter, ministrar och andra isländska företrädare att de besöker oss som jämlikar, som om vi vore en fri nation. Därför är det desto mer beklagligt att en politiker ska signalera sina personliga fördomar och personliga reaktioner."
Magni Laksáfoss, parlamentsledamot för Sambandsflokkurin, säger i Morgunblaðið att Jenis av Rana skämmer ut färingarna och skapar bilden av dem som en nation av religiösa extremister:
"Jag har fått många reaktioner från färingar. De skäms för vad han sade. Och det är även min personliga åsikt. ... De utnyttjar bibeln till att kritisera andras liv. Jag tycker att de här uttalandena är mycket beklagliga eftersom han får det att se ut som om alla på Färöarna är extremister."
Gerhard Lognberg, parlamentsledamot för socialdemokratiska Javnaðarflokkurin, anser dock att Høgni Hoydal och andra går för långt i sin kritik mot Jenis av Rana. Han är själv emot homosexuella äktenskap, och säger till Norðlýsið att Jóhanna Sigurðardóttir borde inse att det för många färingar är provocerande att hon besöker landet tillsammans med Jónína Leósdóttir:
"Jag har inget emot den isländska statsministern och hon ska vara så hjärtligt välkommen till Färöarna. Men att komma hit från Island med en maka av samma kön, då anser jag att man medvetet provocerar. ... Vi har frihet att skriva och tala i det här landet och därför är det fel av lagmannen och partiledaren för Tjóðveldi att kritisera dem som har en annan åsikt i den här frågan."
Jóhanna Sigurðardóttir vill enligt Vísir inte uttala sig om att Jenis av Rana uteblev från gårdagskvällens middag.
Jóhanna Sigurðardóttirs och Jónína Leósdóttirs partnerskap omvandlades till ett äktenskap den 27 juni i år i samband med att Island införde en könsneutral äktenskapsbalk. Paret var ett av de första som skickade in en ansökan om att en sådan omvandling skulle äga rum - den sker nämligen automatiskt eftersom partnerskapet som juridisk form har försvunnit ur lagtexten. Jóhanna Sigurðardóttir och Jónína Leósdóttir ingick partnerskap 2002.
Här kan du läsa mer om Jóhanna Sigurðardóttirs äktenskap med Jónína Leósdóttir.