söndag 19 september 2010

Ny väg stoppar torkhus i Hnífsdalur

Tunnelbygget mellan Hnífsdalur och Bolungarvík stoppade verksamheten för företaget Harðfiskur og hákarl. Och när den nya vägen öppnar drar Matvælastofnun in tillståndet för torkning av fisk och haj eftersom snöslask och föroreningar väntas göra produkterna omöjliga på marknaden.

I höst invigs tunneln mellan Hnífsdalur och Bolungarvík i Västfjordarna. Det innebär att dagens kustväg, som ofta drabbas av laviner och stenras, ersätts av en trafiksäker tunnel som ökar möjligheterna att resa till och från Ísafjörður.

Arbetet med tunnelbygget har stoppat verksamheten för Harðfiskur og hákarl. Guðmundur Páll Óskarssons företag har torkat haj och fisk, oftast kolja, i skjul längs med Ísafjarðarvegur. Verksamheten har dock legat nere i ett par år - dels på grund av bygget, dels på grund av råvarubrist eftersom det är ont om haj.

Tanken var att återuppta torkningen efter tunnelinvigningen. Men nu ser det inte ut att bli så. Matvælastofnun har nämligen dragit in tillståndet för matproduktion.

Myndigheten motiverar beslutet med att snöslask från den närliggande vägen kan stänka upp till 40 meter, och därmed ta sig igenom spjälorna i torkhusen och skada matvarorna. Dessutom blir hastighetsbegränsningen 80 kilometer i timmen på platsen, vilket också innebär att det som hänger på tork i flera månader också kommer att utsättas för avgaser och andra föroreningar, rapporterar Bæjarins besta.

Eftersom vägsträckningen är anledningen till indragningen av tillståndet vill Guðmundur Páll Óskarsson att Ísafjarðarbær köper eller löser in fastigheten. Han skriver i ett brev till kommunen att Matvælastofnuns beslut gör att användningsmöjligheterna minskar dramatiskt samt att värdet sjunker avsevärt. Kommunjuristen ska nu granska ärendet.

Tunneln har inte bara ställt till det för Guðmundur Páll Óskarsson. Även lokalbefolkningen blev rejält förvirrad när skyltar med Óshlíðargöng dök upp vid tunneln. Den tidigare kommunikationsministern Kristján L. Möller beslutade nämligen 2007 om namnet Bolungarvíkurgöng.

Vegagerðin använde dock Óshlíðargöng - efter berget Óshlíð - när anbudsförfarandet för bygget inleddes. Trots skyltarna blir dock namnet Bolungarvíkurgöng. Borgmästaren Elías Jónatansson säger till Morgunblaðið att han inte bryr sig om namnet:
"Tunneln kommer att fylla sin uppgift vad den än heter. Vi är väldigt nöjda med att den ska öppnas."

Här kan du läsa mer om Bolungarvíkurgöng.