tisdag 21 september 2010

Så skildras riksdagsvalet i isländska medier

Ett katastrofval för Socialdemokraterna, ett ovisst läge för regeringspartierna och det parlamentariska genombrottet för ett extremistparti. Så skildras valet till riksdagen i isländska medier.

Den islänning som vill skaffa sig koll på valutgången i Sverige har det tveklöst lättare än den svensk som vill läsa om ett alltingsval. Rapporteringen är snabbare, större och bättre. Resultatet av Sveriges Televisions vallokalsundersökning fanns på Morgunblaðið redan några minuter efter att det blivit offentligt. Artiklarna om riksdagsvalet är visserligen inte några kioskvältare på klicktoppen, men både hyggligt lästa och ombloggade.

Att Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen skapar inte bara politisk förvirring i Sverige. På Island är förvirringen språklig. Att partiet är oetablerat visar sig i att det får heta Sænskir demókratar i Vísir och Svíþjóðardemókratar i Morgunblaðið. Såväl DV som RÚV klassar Sverigedemokraterna som extremistparti, öfgaflokkur.

Sverigedemokraterna står enligt Morgunblaðið "längst till höger" respektive enligt Morgunblaðið "längst ut på högerkanten" på den politiska skalan, och Morgunblaðið skriver också att partiets profilfråga är invandringsmotstånd där "kritiken i synnerhet riktar sig mot islam".

Gunnhildur Lilý Magnúsdóttir, lektor i statsvetenskap, beskriver i Morgunblaðið Sverigedemokraterna på det här sättet:
"Även om Sverigedemokraterna presenterar sitt program på ett mer sakligt sätt än de gjorde vid valet 2006 är det ingen hemlighet för någon att det här är ett parti som är mycket fientligt mot utlänningar och i synnerhet muslimer. De har offentligt förklarat att de är emot vad de kallar islamiseringen av Sverige. Deras främsta mål är att strama åt immigrationslagstiftningen. ... Det är inte länge sedan partimedlemmar i Sverigedemokraterna kom till partimöten i nazistuniform. Så det är ett nynazistiskt parti, det är helt klart. ... Deras argument är att de har svårare att anpassa sig till det svenska samhället och att det är två kulturer som inte fungerar tillsammans, å ena sidan den svenska och å andra sidan den arabiska. Det är deras argument men det är inte majoritetens argument."

Sverigedemokraternas intåg i riksdagen väcker kanske den största uppmärksamheten i isländsk press. Avståndstagandet och protesterna mot partiets politik skapar många rubriker. Men även Socialdemokraternas tillbakagång är föremål för flera artiklar - hos RÚV får partiordföranden för övrigt heta både Monika och Mona Salin - och DV skriver att någon form av samarbete över blockgränserna för att undvika att ge Sverigedemokraterna inflytande är sannolikt.

Bloggaren Theódór Norðkvist skriver däremot i ett inlägg att Sverigedemokraternas framgångar är ett bevis för att något behöver göras åt invandringen i Sverige, medan DV:s Teitur Atlason i ett blogginlägg förutspår att mediernas och de etablerade partiernas försök att frysa ut Sverigedemokraterna sannolikt kommer att få motsatt effekt i form av ökat stöd och en utveckling liknande Dansk Folkepartis i Danmark. Margrét Rós Sigurjónsdóttir beskriver i Pressan statsminister Fredrik Reinfeldt som en Kennedytyp med "hundvalpsögon och full av charm" medan Mona Sahlin - som hon gillar bättre - "är mycket bestämd och på något sätt inte har valpögon".

Foto: Pawel Flato