
På landsbygden är många badhus dessutom obemannade. I stället finns det en liten låda att lägga inträdesslanten i. Den som i stället passar på att smita från att betala ses som en snål och simpel fuskare.
Det gäller till exempel den då alltjämt framgångsrike affärsman som för två eller tre år sedan tog ett dopp i Krossneslaug, badet vid vägens ände i Árneshreppur. Inträdet kostar 250 isländska kronor. Men bankchefen hade bara med sig så stora sedlar att han struntade i att betala – trots sura kommentarer från andra gäster. I dag hade det kanske varit mer förståeligt om den före detta toppchefen, som Litlihjalli låter förbli anonym, hade haft det något sämre ställt.
Andra sköter sig däremot utmärkt. En familj kom till Krossneslaug utan kontanter. Men vid hemkomsten såg de till att få föreningens kontonummer så att de kunde överföra pengar för badet. ”Fantastisk hederlighet”, kallas agerandet i Litlihjalli med en allt annat än sympatisk blinkning till bankchefens sedelbekymmer.
Två tidigare inflytelserika män, statsminister Geir H. Haarde och fiskeminister Einar K. Guðfinnsson, besökte ett annat bad i Strandir i Västfjordarna i juli. I bassängen vid Reykjarfjörður passade politikerna på att tömma några ölburkar medan de njöt av det varma vattnet.
Först efter att vid upprepade tillfällen ha blivit uppmanade att följa reglerna upphörde ölpimplandet. Enligt DV, som inte alltid är en tidning sympatiskt inställd till Självständighetspartiet, betedde sig Einar K. Guðfinnsson och Geir H. Haarde som den värsta sortens osympatiska ormar.
Árni Johnsen, alltingsledamot för Självständighetspartiet, är även han åter i blåsväder. Han har dock inte brutit mot reglerna i badet. I stället har han tagit sex stora bitar palagonit som han tänker använda på tomten. Stenarna, som nu står på lastpallar utanför bostaden på Hemön, har han tagit utan tillstånd nära sydspetsen Stórhöfði.
"Jag tog några stenar i god tro om att det inte var något fel med det", säger han till DV.
Men den förklaringen räckte inte för kommunen. Ólafur Þ. Snorrason säger till Eyjafréttir att det var ett klart övertramp mot reglerna, och Árni Johnsen får därför på egen bekostnad se till så att stenarna forslas tillbaka.
Árni Johnsen är en av Islands mest färgstarka och omstridda politiker. Han har sjungit under en debatt i alltinget, sagt sig ha blivit utsatt för ett mordförsök och hotat stämma en journalist som påmint honom om att han är dömd för ekonomisk brottslighet.
Här kan du läsa mer om Krossneslaug och här mer om Árni Johnsen.