fredag 24 september 2010

Sex av tio vill att ministrar ställs inför rätta

61,2 procent av islänningarna vill att fyra ministrar ställs inför landsdomstol på grund av försumlighet i samband med bankkollapsen. Det största stödet för en rättsprocess finns inom Gröna vänstern. Mest negativa till en juridisk prövning är Självständighetspartiets sympatisörer.

En majoritet av alltingets nämnd som granskat den parlamentariska krisutredningen vill att fyra tidigare ministrar ställs inför landsdomstol. Enligt majoriteten har de gjort sig skyldiga till försumlighet genom att ha fått kännedom om en förestående kris för bankerna utan att agera. En av punkterna som nämnden vill pröva är den uteblivna flytten av den juridiska hemvisten för Landsbankis Icesave från Island till Storbritannien.

Misstankarna gäller den tidigare statsministern Geir H. Haarde, finansministern Árni M. Mathiesen, utrikesministern Ingibjörg Sólrún Gísladóttir och finansmarknadsministern Björgvin G. Sigurðsson.

Men statsminister Jóhanna Sigurðardóttir vill inte inleda någon rättsprocess mot de tidigare ministrarna. Och det har skapat en spricka mellan Socialdemokraterna och Gröna vänstern som skulle kunna leda fram till en regeringkris.

61,2 procent av islänningarna vill att misstankarna prövas inför landsdomstol. 38,8 procent säger nej till en sådan rättsprocess. Det visar en opinionsmätning publicerad i Fréttablaðið.

Socialdemokraternas sympatisörer är kluvna. 45,8 procent av partiets väljare vill att ministrarna åtalas medan 54,2 procent avvisar tanken på en rättsprocess. Bland koalitionspartnern Gröna vänsterns anhängare är stödet för en juridisk prövning däremot stort - 80,3 procent säger ja och 19,7 procent nej.

Även en majoritet av Framstegspartiets sympatisörer - 65 procent - vill att landsdomstolen sammankallas för att pröva misstankarna. Den åsikten delar bara 25,4 procent av Självständighetspartiets väljare, medan 74,6 procent inte vill se någon rättsprocess.

Åsiktsskillnaderna är partiberoende. När det gäller kön och bostadsort var utfallet tämligen jämnt, skriver Fréttablaðið.

Både Árni M. Mathiesen och Ingibjörg Sólrún Gísladóttir har bjudits in till möten med Socialdemokraterna för att ge sin syn på misstankarna och nämndens åtalsrekommendation. Björgvin G. Sigurðsson och Geir H. Haarde avböjde däremot, rapporterar Fréttablaðið.

Frågan behandlas i allsherjarnefnd i dag, och ett besked väntas i dag eller i morgon. Debatten i alltinget väntas fortsätta på måndag.

Här kan du läsa mer om bråket kring krisrapporten.