onsdag 1 september 2010

Sigur Rós säljer studion Sundlaugin

Sigur Rós säljer Sundlaugin, studion i Mosfellsbær där gruppen utvecklat sitt karakteristiska sound. Men Sigur Rós kommer fortfarande att använda studion - förmodligen redan efter årsskiftet för att spela in ett nytt album.

Försäljningen av Sundlaugin har varit på gång under ett par års tid. Nu köper ljudteknikern Birgir Þór Birgisson och keyboardisten Kjartan Sveinsson loss studion från de övriga medlemmarna.

"Killarna var kanske trötta på att behöva se om det här", säger Kjartan Sveinsson till Fréttablaðið.

Sigur Rós har ägt studion sedan 2001. Ägarbytet innebär dock få förändringar. Birgir Þór Birgisson och Kjartan Sveinsson har på egen hand drivit Sundlaugin i ett och ett halvt år. Planen är alltjämt att Sigur Rós ska börja spela in nytt material i studion efter årsskiftet när sångaren Jón Þór Birgisson slutfört sin soloturné.

Under året har bland annat Amiina, Ólöf Arnalds och Reykjavík! arbetat i Sundlaugin. Förhoppningen är enligt Kjartan Sveinsson att locka fler artister till studion:
"Det här hade så mycket blivit ett hem för Sigur Rós men nu är det öppnare. Vi har försökt att förbättra och förändra mycket för att göra den mer konkurrenskraftig. ... Många har genom åren trott att det här bara är Sigur Rós studio och att det inte är möjligt att arbeta där. Men alla är välkomna. Det har alltid varit så men Sigur Rós har ofta spelat in i ett halvår i studion."