söndag 26 september 2010

Värmen fick sjön Kjalvötn att torka ut

Att glaciärerna krymper är väl känt. Men nu har också det varma vädret fått en sjö att försvinna. Kjalvötn på höglandet var för några år sedan sex meter djup - i dag är den helt uttorkad.

De isländska glaciärerna smälter och drar sig tillbaka. Avsmältningen uppgår just nu till mellan 0,3 och 0,4 procent om året. Vatnajökull smälter betydligt fortare, medan Drangajökull i norr inte smälter alls.

Anledningen till att glaciärerna är den globala uppvärmningen. Medeltemperaturen på Island har stigit under det senaste århundradet, och det sätter också sina spår i naturen. På fjället Ok, som fram till för några år sedan klassades som en glaciär, finns i dag en sjö bildad av smältvatten från jökelisen på toppen. Och vid Vatnajökulls utlöpare i söder bidrar avsmältningen till att glaciärlagunen Jökulsárlón blir allt djupare.

På andra håll innebär värmeböljan i stället att sjöar torkar ut. Kjalvötn, en av de större sjöarna på höglandet, har försvunnit under sommaren. Kvar av den tidigare sex meter djupa sjön finns bara en lerbotten.

Sjön ligger strax väster om Sprengisandurleden nordväst om Þórisvatn, och nästan mitt emellan Vatnajökull, Hofsjökull och Langjökull.

Kjalvötn har enligt Vísir bokstavligen gått upp i rök. Sigurður Páll Ásólfsson, som brukar mäta sjöarna för Landsvirkjuns räkning, säger att höglandet aldrig har varit så torrt som nu. Kjalvötn har helt enkelt avdunstat.

Förklaringen till torkan är den varma sommaren och den ovanligt milda vintern. Nederbörden på höglandet har i sommar också varit mindre än normalt, och de två senaste vintrarna har det heller inte fallit särskilt mycket snö. Trots att glaciärerna smälter är grundvattnet på historiskt låga nivåer.

Här kan du läsa mer om avsmältningen av glaciärerna.