fredag 15 oktober 2010

Bästa partiet: Förbjud alkohol på krogen

Alkoholtillståndet kortas med en timme i Reykjavík. Och med tanke på att förbudet mot rökning blivit en sådan succé överväger dessutom Bästa partiet och Socialdemokraterna att även dra in spritserveringen eftersom den också påverkar folkhälsan negativt.

Personer bosatta i Reykjavíks stadskärna har under många år kämpat för att få krogarna att stänga tidigare på helgerna. Många har klagat på att nattsuddande festare har förstört nattsömnen.

Nu tycks det som att de är på väg att få gehör för sina synpunkter. Bästa partiet och Socialdemokraterna har i kommunstyrelsen beslutat att korta serveringstillståndet med en timme på helgerna. Även Gröna vänstern ställer sig bakom förslaget.

De uteställen som i dag får servera alkohol fram till 5.30 på morgonen tvingas vid nyår sluta sälja sprit redan 5.00. Den 1 juli nästa år bantas tillståndet med ytterligare en halvtimme och serveringen upphör då 4.30.

Serveringstillstånden kortas på försök. Konsekvenserna av indragningen ska utredas efter ett år.

Att det genomironiska Bästa partiet, med komikern Jón Gnarr som partiledare, också gör avtryck i kommunens vanligtvis torra politikerspråk i protokollen märks när det gäller serveringstillstånden. Tillsammans med Socialdemokraterna pekar de på det lyckade förbudet mot rökning på offentliga platser - och anser det därför naturligt att så småningom hantera alkoholen på krogen på samma sätt:
"Nästa logiska steg blir därför att förbjuda alkohol på dessa platser, eftersom alkoholkonsumtion har många och allvarliga konsekvenser."
Om Bästa partiets representanter i kommunstyrelsen menar allvar? Den som lever får se, som det brukar heta.

Partiets ungdomsförbund, Ung Best, tycks i alla fall ta förslaget på spritförbud på allvar. I ett uttalande kritiseras Bästa partiet för att gå tvärt emot ungdomsförbundets ståndpunkter:
"Inte bara har partiets fullmäktigeledamöter helt tappat kontakten med partiets gräsrötter i det här protokollet, utan värre är att det också gjort att många yngre i staden tappar intresset för partiet."
Fullmäktigeledamoten Karl Sigurðsson säger till Morgunblaðið att han heller inte vill se något alkoholstopp på krogen:
"Jag är inte överens med mina partikamrater om det här utan håller med ungdomsförbundet. Kanske är det bara för att jag är så ung, men som partiets näst yngste fullmäktigeledamot måste jag säga att det här är mycket förhastat och feltänkt av dem. Man tänker på en liten grupp som de själva tillhör, och som de tror är stor."
Här kan du läsa mer om boendeprotester mot nattlivet och här mer om Bästa partiet.