söndag 17 oktober 2010

Bidragskritisk politiker pekas ut som blodsugare

"Varför kan de inte skaffa sig ett jobb som vanligt folk?" undrade Självständighetspartiets Ásbjörn Óttarsson när alltinget debatterade konstnärslöner. Dessutom sågade han budgetförslaget att ge bidrag till konserthuset Harpa i Reykjavík. Men rocklegendaren Bubbi Morthens pekar i stället ut Ásbjörn Óttarsson som en av Islands största bidragstagare.

500 miljoner isländska kronor går till konserthuset Harpa enligt budgetpropositionen. Samtidigt bantas konstnärslönerna liksom många andra bidrag.

Ásbjörn Óttarsson undrade i debatten varför staten över huvud taget ska bidra till att försörja konstnärer, och tyckte att de borde "skaffa sig ett jobb som vanligt folk". Han förklarade också att han "inte tålde Harpa".

Uttalandena väckte starka reaktioner. Ásbjörn Óttarsson tvingades be konstnärerna om ursäkt för ett ordval som han kallade "olyckligt". Men han backar inte från åsikten att staten inte ska betala konstnärslöner, skriver Vísir.

Bubbi Morthens fick förra året konstnärslön för första gången. Bidraget, som gällde sex månader, använde han till en turné där han besökte trettio isländska samhällen. Han skriver i Pressan i stället att det är Ásbjörn Óttarsson som är den som lever på folket:
"Han lever som en igel på sitt folk i form av fiskekvotsgåvor."
Bakgrunden är att Ásbjörn Óttarsson tog ut 20 miljoner isländska kronor i aktieutdelning från sitt fiskeföretag Nesver fast det gick med förlust. Att göra så är ett lagbrott, och Ásbjörn Óttarsson valde aktieutdelning i stället för lön två år i följd eftersom det är skattemässigt mer gynnsamt.

Aktieutdelningen var dessutom synnerligen generös. 2008 plockade Ásbjörn Óttarsson ut 3 200 procent av aktiekapitalet.

Ásbjörn Óttarsson bad om ursäkt och betalade tillbaka pengarna. Han behövde inte lämna sin plats i alltinget eftersom partiordföranden Bjarni Benediktsson ansåg saken vara utagerad, men han avgick däremot från den nämnd som skulle behandla den parlamentariska kommissionens utredning av finanskraschen.

"Om det är några som är samhällets bidragstagare så är det kvotkungarna", skriver Bubbi Morthens och anser att det är sorgligt att Ásbjörn Óttarsson inte inser vilka gåvor han fått av regeringen i form av fiskekvoter.

Bubbi Morthens hävdar dessutom att Óli Björn Kárason, ersättare för Självständighetspartiet i alltinget, omhändertogs av polisen under demonstrationerna på Austurvöllur i Reykjavík för att han var "skitfull". Óli Björn Kárason säger själv att han hamnade på fel sida avspärrningarna och fick hjälp av polisen att komma därifrån.

Här kan du läsa mer om demonstrationerna mot alltinget, här mer om konstnärslönerna och här mer om Ásbjörn Óttarsson.