måndag 11 oktober 2010

Departementschef riskerar åtal för insiderbrott

Utredningen mot Baldur Guðlaugsson är klar och riksåklagaren väntas inom kort besluta om han ska åtalas för insiderbrott. Departementschefen förhandlade med Storbritannien om Landsbanki samtidigt som han passade på att sälja sina aktier i banken strax före kraschen.

Den 18 september 2008 sålde Baldur Guðlaugsson sina aktier i Landsbanki för 192 miljoner isländska kronor. Tre veckor senare blev aktierna värdelösa sedan banken kollapsat och tagits över av staten.

Nu misstänks Baldur Guðlaugsson för insiderbrott. I sin roll som departementschef ingick han nämligen i den isländska delegation som förhandlade med Storbritannien om Landsbanki. Nämnden fick bland annat kännedom om att banken hade tre månader på sig att lämna de säkerheter som Storbritannien krävde.

Misstankarna gör gällande att Baldur Guðlaugsson utnyttjat information han fått i jobbet om Landsbanki och att han därför sålde aktierna. Baldur Guðlaugsson förnekar brott och hävdar att han inte genom yrket haft tillgång till några upplysningar som pekade på att banken skulle krascha.

Åklagaren Björn Þorvaldsson anser sig ha bevis för att Baldur Guðlaugsson deltagit i flera möten där just Landsbankis kritiska läge diskuterades, något som han också hävdar att den misstänkte talat osanning om. Baldur Guðlaugsson ska bland annat ha diskuterat Landsbanki med bankens styrelse den 13 augusti 2008 och deltagit vid ett möte på Seðlabanki Íslands tillsammans med Fjármálaeftirlitið den 31 juli då situationen för bankerna var ämnet för dagen.

Den misstänkte har överklagat samtliga förundersöknings- och kvarstadsbeslut utan framgång. Han har också försvarats på Morgunblaðiðs ledarsida av vännen Davíð Oddsson.

Riksåklagaren väntas enligt Vísir inom kort fatta beslut om Baldur Guðlaugsson ska åtalas. Han skulle i så fall bli den förste att åtalas vid tingsrätt för misstänkta brott begångna i samband med finanskraschen.

Här kan du läsa mer om Baldur Guðlaugsson.