tisdag 19 oktober 2010

Eva Joly: Island bör gå med i EUEva Joly avslutade sin tid på Island med att leverera några rejäla politiska ställningstaganden. I söndagens "Silfur Egils" fastslog hon att Island borde gå med i EU eftersom "ni är en del av Europa och ni inför nu hela det europeiska regelverket utan att kunna påverka det". Eva Joly sade sig heller inte tro att förhandlingarna om fisket skulle bli så besvärliga som många befarar:
"Sanningen är att ni kan förhandla om de här frågorna. Eftersom ni inte har något grannland tror jag att ni kan nå en mycket god överenskommelse om fisket."
Eva Joly tog ställning för Björks protester mot Magma Energys köp av HS Orka och lovordade också det utbredda motståndet mot affären, då "det fantastiska här är att folket återigen tar politiken i sina händer".

Hon lovordade också utredningen av misstänkta brott begångna i samband med finanskraschen. Eva Joly utesluter heller inte att hon i mindre utsträckning även i fortsättningen kan bidra med utredningsexpertis:
"Det som ni har gjort på Island är speciellt. En sådan utredning görs inte någon annanstans. Jag anser att problemen är exakt desamma i Storbritannien eller i USA och i Tyskland. Men där utreder man inte bankerna. De är inte ute efter dem som bär ansvaret."
Kostnaderna för att anlita Eva Joly som expert uppgår till 27 miljoner isländska kronor.

Men Eva Joly är inte saknad av alla. En som inte är särskilt imponerad av henne är Ingvi Hrafn Jónsson, anhängare av Självständighetspartiet och programledare på Inn, som ovan lanserar en praktsågning av Eva Jolys arbete. Den som inte fixar isländskan kan i stället här se Ingvi Hrafn Jónsson bli skraj för ett jordskalv i direktsändning.