fredag 8 oktober 2010

Eyjafjallajökull nu även som exklusiv parfym

Vulkanaskan från Eyjafjallajökull stoppade inte bara flygtrafiken i Europa utan blev också en oväntad försäljningssuccé. Nu lanseras parfymen EFJ, som innehåller vatten från Eyjafjallajökull. Bakom projektet står Sigrún Lilja Guðjónsdóttir, känd från modehuset Gyðja.

Utbrottet vid Eyjafjallajökull strandsatte flygresenärer över hela Europa i våras. Men askan blev också en populär souvenir. Vulkanaskan blev en försäljningssuccé där intäkterna gick till välgörande ändamål, och Íslandspóstur lanserade frimärken med äkta vulkanaska på ytskiktet.

Nu kommer nästa produkt som rider på den vid det här laget välkända vulkanens namn, parfymen EFJ, som innehåller glaciärvatten från Eyjafjallajökull. Och det är inte vilken parfym som helst. Den framställs i södra Frankrike och delar av flaskan kommer att få ett tunt överdrag av 24 karat guld. Dessutom utsmyckas den med en liten vulkansten från Eyjafjallajökull.

Bakom lanseringen står Sigrún Lilja Guðjónsdóttir, känd från modehuset Gyðja. Hon hoppas nu kunna locka kändisar som bär kläder från Gyðja, som Paris Hilton och Kylie Minogue, att också testa den exklusiva parfymen. Sigrún Lilja Guðjónsdóttir säger till Fréttablaðið att en hel del marknadsföring kommer att göras för doften:
"Namnet Eyjafjallajökull oerhört känt på grund av vulkanutbrottet, men vi beslutade att använda förkortningen EFJ eftersom det är ganska svårt att uttala namnet. Jag tycker först och främst bara att det är glädjande att det kommer något positivt ur allt det här."
Sigrún Lilja Guðjónsdóttir kommer själv att bli ansiktet i reklamen för EFJ. I nästa vecka spelas en reklamfilm för parfymen in - och det sker förstås genom en helikoptertur till Eyjafjallajökulls topp.

"Det har skrivits ett manus där naturens och gudinnornas krafter kommer fram väl", säger hon till Fréttablaðið.

Sigrún Lilja Guðjónsdóttir har länge strävat efter att ta fram en egen parfym. Och doften är sannolikt den första isländska parfymen som kommer ut på marknaden.

EFJ innehåller alltså glaciärvatten från Eyjafjallajökull, och har en citrusdoft som enligt skaparen "är tillräckligt lätt för att det ska vara möjligt att bära den varje dag".

Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull.