onsdag 20 oktober 2010

Första ölet bryggt på isländskt korn

Skógarpúki blir det första ölet som bryggs enbart på isländskt korn. Märket lanseras efter nyår av det lilla bryggeriet Borg Brugghús.

Att isländsk säd används till att brygga öl är inget nytt. Men för första gången dyker ett öl innehållande enbart inhemsk säd upp på marknaden. Skógarpúki lanseras efter nyår av Borg Brugghús, men har enligt Skessuhorn redan smygtestats vid Landssamtök skógareigendas möte i Reykholt.

Säden har odlats av Haraldur Magnússon, bonde i Belgsholt utanför Akranes. Han har i många år sålt hela sin produktion av korn till storbryggeriet Ölgerðin Egill Skallagrímsson, men då har säden alltid blandats med importerad säd.

Borg Brugghús är ett mikrobryggeri som ägs av jätten Ölgerðin Egill Skallagrímsson. Syftet är bland annat att kunna bedriva småskalig, hantverksmässig produktion och testa nya smaker. Köpet genomfördes i våras, och Borg Brugghús har hittills lanserat två skräddarsydda ölsorter på marknaden. Austur Brúnöl säljs på restaurangen Austur Steikhús i Reykjavík och sägs förstås passa bäst till en rejäl stek, och Bríó, ett ljust öl som bara finns på puben Ölstofa Kormáks og Skjaldar.

Säden från Belgsholt sägs vara utmärkt för ölproduktion. Vattnet är förstås isländskt och likaså jästen. Humle importeras däremot av Borg Brugghús från bland annat Sverige och Tyskland.

Här kan du läsa mer om isländskt öl.