måndag 18 oktober 2010

Isländska kvinnor vill återupprätta bimbonAtt vara en bimbo är både besvärligt och tidsödande. Det är den bistra verkligheten som Minore vill skildra i "Kvennabósi", en isländsk version av Britney Spears "Womanizer".

Kristjana María Ásbjörnsdóttir och Erna Dís Eriksdóttir vill återupprätta bimbons anseende. Och en kvennabósi är i texten den kvinnotjusare som är förtjust i en skinka, en isländsk variant av engelskans skank, slampa, som enligt Slangurorðabókin "är en promiskuös tjej som ser ut som en Barbiedocka".

Även om "Kvennabósi" först och främst är ett skämt, så finns det också ett visst allvar i bakgrunden. Kristjana María Ásbjörnsdóttir säger till Morgunblaðið att videon är en humoristisk reaktion på vanliga fördomar:
"Det är ett faktum att killar gillar bimbor även fast de gör narr av dem. ... Vi vill visa vilken stor grej det är att vara bimbo. ... Det tar otroligt mycket tid. ... Det var först bara ett skämt men samtidigt vill vi visa att bimbor bara är vanligt folk."
I torsdags utlovade Minore optimistiskt att den tiotusende tittaren på Youtube skulle få följa med på en shoppingrunda på Kringlan i Reykjavík. Fyra dagar senare börjar nätfenomenet "Kvennabósi" närma sig 40 000 visningar.