onsdag 6 oktober 2010

Isländska nazister demonstrerade i ReykjavíkMåndagens demonstrationer på Austurvöllur i Reykjavík samlade omkring 8 000 personer. De flesta var där för att visa sitt missnöje med alltinget. Men protesterna lockade också människor med politisk tillhörighet ända från nazister till kommunister och anarkister.

Den lilla gruppen nazister hade med sig en hakkorsfana. Men den blev kortlivad på torget. Nazisterna övermannades av demonstranter som kastade nazistflaggan på elden.

Det var sannolikt första gången sedan 1940-talet som någon samlades under svastikan på Austurvöllur. Nazismen har aldrig varit någon betydande politisk kraft på Island, och nådde som mest ett par procent i kommunalvalen under 1930-talet.

Under 2000-talet har några olika nazistiska grupperingar väckt uppmärksamhet. Félag íslenskra þjóðernissinna hade planer på att ställa upp i valet till alltinget 2003, men dessa förverkligades aldrig. I partiprogrammet fanns bland annat krav på totalstopp för invandring samt för försäljning av fastigheter till utlänningar som inte var av europeisk härkomst.

I februari 2008 delades nazistiska flygblad ut i skydd av mörkret på flera centrala platser i Reykjavík. Ungefär samtidigt fanns en grupp aktiva nationalsocialister samlade kring den nu nedlagda hemsidan Skapari.

Det finns också en isländsk avdelning av det internationella nätverket Blood and Honour och Combat 18. Personer med anknytning till organisationen var de som demonstrerade på Austurvöllur - vissa under hakkorsfanan, andra med ett vitt keltiskt kors på svart bakgrund. De kallar sig Íslenski Þjóðarfl­okkurinn, och utesluter inte möjligheten att ställa upp i allmänna val trots att partiet förkastar demokratin och det politiska systemet av i dag utan hellre skulle se enbart personval.

En av högerextremisterna, en 39-årig kvinna, kandiderade våren 2009 för Liberalerna i valet till alltinget. Hon har dock varit aktiv inom extremhögern i många år.

Kvinnan säger till Vísir att Adolf Hitler gjorde många bra saker för Tyskland. Han bekämpade arbetslösheten och förbättrade ekonomin.

Íslenski Þjóðarfl­okkurinn vill skydda "vår nation, kultur och språk". Gruppen är också emot mångkultur och invandring eftersom den syftar till att förinta det isländska folket. Men Íslenski Þjóðarfl­okkurinn har inget emot andra med vit hudfärg.

Inom rörelsen finns enligt kvinnan såväl nationalsocialister som asatroende. Själv syntes hon i måndags kväll tillsammans med en man verksam inom Arísk upprisa, Arisk pånyttfödelse. 39-åringen hävdar att det var kommunister som låg bakom attacken mot nazisterna som ledde till att hakkorsflaggan brändes:
"Det var kommunister som försökte ta vår flagga. De tror sig vara något slags åsiktspolis för andra demonstranter. Vi bryr oss inte om vad andra tycker om oss."
Enligt polisen finns det inget som tyder på att nynazismen är på väg att växa sig starkare på Island. I klippet ovan kan du se hur det gick till när nazisterna blev av med hakkorsflaggan och den kastades på bålet.

Gårdagens demonstrationer på Austurvöllur samlade som mest ett hundratal deltagare och var lugna. Flera ledamöter fick poliseskort från alltinget. Kommunen har tillfälligt tagit bort sju bänkar från torget. I måndags blev nämligen flera bänkar brasved på det bål som demonstranterna tände.

Här kan du läsa mer om nazismen på Island.