måndag 4 oktober 2010

Kommunpolitiker liftade 40 mil till möte i Akureyri

Att vara utan bil i Islands mest isolerade kommun, Árneshreppur, behöver inte vara ett hinder. Eva Sigurbjörnsdóttir liftade de dryga 40 milen från Djúpavík till Akureyri för de isländska kommunernas samarbetsorganisations årsmöte.

I slutet av september är det inte många som reser från Djúpavík och söderut. Eftersom vädret varit riktigt fint var vägen åtminstone framkomlig - när vintern kommer tidigt kan den ibland börja snöa igen redan under slutet av september.

Till Akureyri och Samband íslenskra sveitarfélagas möte är det drygt 40 mil. En sträcka som kan förefalla hopplös att lifta med tanke på den sparsamma trafiken på vägen till en avlägsen kommun med 53 invånare.

Eva Sigurbjörnsdóttir driver Hótel Djúpavík tillsammans med sin make. De är också de enda som bor på orten året runt. Hon är även kommunpolitiker i Árneshreppur. I senaste valet röstade kommuninvånarna på personer eftersom inga partier ställde upp. Eva Sigurbjörnsdóttir sympatiserar med Gröna vänstern.

Hon valdes också till Árneshreppurs representant till mötet i Akureyri. Att flyga var inget alternativ eftersom hon skulle tvingas vara borta i en hel vecka och dessutom ta omvägen över Reykjavík. I stället valde hon att lifta.

Facebook berättar Eva Sigurbjörnsdóttir om resan. Från Djúpavík fick hon skjuts med en varubil söderut till Staðarskáli och ringvägen. Därifrån hoppade hon på en buss till Akureyri.

Hemvägen gick också via Staðarskáli. Dit fick hon lift med bil från Akureyri. Därifrån gick färden den lite längre vägen västerut över Búðardalur tillsammans med ett par som erbjöd henne lift. Och i Búðardalur hittade hon chauffören av en transportbil med ärende till Árneshreppur, som skjutsade Eva Sigurbjörnsdóttir hela vägen hem till Djúpavík.

Här kan du läsa mer om Djúpavík och Árneshreppur.