onsdag 6 oktober 2010

Lina kan vara spår av försvunna bergsklättrare

Sommaren 2007 försvann två tyska bergsklättrare spårlöst när de försökte bestiga Hvannadalshnjúkur, Islands högsta berg, genom en svår och sällan använd led. Nu kan andra klättrare ha hittat en lina som kan härröra från de saknade bergsbestigarna. Men det tar nästan ett helt år innan polisen har möjlighet att undersöka den.

Matthias Hinz och Thomas Grundt anmäldes som saknade den 17 augusti 2007. Då hade de inte dykt upp till sitt flyg hem till Tyskland från Island.

Klättrarna skulle egentligen ha varit tillbaka i Reykjavík redan den 12 augusti. De skulle då i två veckors tid ha ägnat sig åt bergsbestigning i Vatnajökullmassivet.

När de anmäldes som försvunna påbörjades en omfattande räddningsinsats med både flyg och hundar. Efter sex dagar hittades det hittills enda spåret efter Matthias Hinz och Thomas Grundt, deras tält påträffades på Svínafellsjökull, en av Vatnajökulls utlöpare. Den 27 augusti 2007 avblåstes sökandet.

Klättrarnas mål var att bestiga Islands högsta berg, 2 110 meter höga Hvannadalshnjúkur, från den västra sidan. Det är en svår väg som ytterst få klättrare väljer. Det svåraste momentet är en 100 meter lodrät isvägg.

Den 22 september i år valde två isländska bergsbestigare, Leifur Örn Svavarsson och Björgvin Hilmarsson, den leden. Mellan två klippor såg de ett rep som de tror är ett spår av de tyska klättrarna.

Trots efterforskningar i den lilla kretsen av isländska bergsklättrare tycks det nämligen bara som en enda person tidigare har klättrat samma väg, Helgi Benediktsson för 24 år sedan. Linan var dessutom relativt ny och låg enligt Morgunblaðið delvis dold av snö, och Helgi Benediktsson lämnade heller inte några linor efter sig.

"Den här klättrarkretsen är mycket liten och ingen känns vid att ha varit där tidigare", säger Björgvin Hilmarsson till Fréttablaðið.

Det skulle alltså kunna tyda på att repet faktiskt tillhörde Matthias Hinz och Thomas Grundt. I så fall har de sannolikt förlorat fästet och fallit. Även om de överlevde själva fallet är det inte troligt att de var vid liv när räddningsinsatsen började omkring en vecka senare.

Men det dröjer ett år innan klättrarnas anhöriga kan få något svar på hur det gick till när Matthias Hinz och Thomas Grundt försvann. Vägen är nämligen omöjlig att klättra annat under en kort period under hösten. Och de förhållanden som nu råder på Vatnajökull gör att det inte är möjligt att söka efter dem redan i år.

"Där uppe råder en hård vinter och svåra förhållanden. Man hoppar inte upp dit bara för skojs skull", säger Einar Sigurjónsson vid polisen i Höfn till Fréttablaðið.

Polisen uppmanade efter försvinnandet alla bergsbestigare att lämna in detaljerad information om tänkta klättringar och vägar för att underlätta sökandet vid händelse av en olycka.