fredag 8 oktober 2010

Ministrar och affärsmän attackerade med fiskrens

Jóhanna Sigurðardóttir, Steingrímur J. Sigfússon, Björgólfur Thor Björgólfsson, Jón Ásgeir Jóhannesson, Karl Wernersson och Sigurjón Árnason har något gemensamt: De har samtliga fått 100 kilo fiskrens till sina hem. De som ligger bakom de illaluktande attackerna lovar att attentaten bara är början. Samtidigt har statsministern fått livvaktsskydd.

I måndags samlades 8 000 människor på Austurvöllur i Reykjavík för att protestera mot alltinget i samband med den rödgröna regeringsförklaringen. När ministrarna lämnade byggnaden försökte demonstranter stoppa bilarna. Många upprörda bankade på fordonen och kastade grus på dem. En Securitas-anställd ska ha fått sparken av sin arbetsgivare sedan det visade sig att han deltog i vandaliseringen av bilarna.

Talmannen Ásta Ragnheiður Jóhannesdóttir varnar för att alltingets fasad håller på att förstöras av det regn av ägg, tomater, färg, skyr och annat som kastats på den under de två senaste åren. Byggnaden har tvättats med högtryckstvätt vid flera tillfällen för att den ska bli ren, och hon säger till Fréttablaðið att stenfasaden på det kulturminnesmärkta huset tar skada på ett sätt som inte går att återställa:
"Det är naturligt att demonstrera, men det här huset äger vi tillsammans, och jag ber folk att respektera det och låta huset vara i fred."
Hotbilden mot statsminister Jóhanna Sigurðarsdóttir är nu efter de senaste demonstrationerna sådan att hon enligt Morgunblaðið har fått livvaktsskydd. Steingrímur J. Sigfússon har i nuläget inget sådant skydd, uppger Vísir.

En anledning till att skyddsbehovet ökat kan vara de omfattande nedskärningar som föreslås i budgetpropositionen. I synnerhet besparingarna inom sjukvården, där alla kvalificerade ingrepp flyttas till Reykjavík och Akureyri med följd att upp till 40 procent av vårdplatserna på sjukhus och vårdhem på landsbygden försvinner, har väckt starka reaktioner. Tusentals har samlats i lokala protester mot planerna.

Att isländska politiker behöver skydd är sällsynt. I samband med bankkollapsen i oktober 2008 fick såväl statsminister Geir H. Haarde och finansmarknadsminister Björgvin G. Sigurðsson som centralbankschefen Davíð Oddsson livvaktsskydd.

En förklaring till den ökade hotbilden kan vara att Jóhanna Sigurðarsdóttir och Steingrímur J. Sigfússon i helgen ska ha fått 100 kilo fiskrens vid sina hem. Den illaluktande sörjan ska ha dumpats vid dörren i skydd av mörkret.

Sverrir Stormsker avslöjade attacken mot Steingrímur J. Sigfússon i ett blogginlägg. DV ska sedan ha fått uppgifterna bekräftade.

Enligt tidningen rör det sig om fiskrens från Keflavík som först ska ha transporterats till Reykjavík och alltinget. Planen var att hälla fiskrenset över regeringen, men det bedömdes som omöjligt att genomföra eftersom polisövervakningen på plats var för omfattande.

I stället togs beslutet att dumpa fiskrenset vid Jóhanna Sigurðarsdóttirs och Steingrímur J. Sigfússons hem.

"Det kommer en fortsättning", säger en av attentatsmännen till DV och utlovar attacker mot andra ministrar i regeringen.

Den rödgröna koalitionens partiledare är inte ensamma om att ha fått fiskrens till hemmet. Samma öde har även drabbat affärsmännen Björgólfur Thor Björgólfsson, Jón Ásgeir Jóhannesson samt tidigare Landsbanki-chefen Sigurjón Árnason. Samtliga ska enligt uppgifter till DV också ha fått 100 kilo fiskrens var vid dörren.

Även SP-fjármögnuns huvudkontor ska ha utsatts för ett liknande attentat, men med 300 kilo fiskrens. Kreditinstitutet fick tidigare i år sina myntkorgslån förklarade som olagliga av Hæstiréttur Íslands.

Varken polisen i Reykjavík eller Steingrímur J. Sigfússons assistent Rósa Björk Brynjólfsdóttir vill för DV uttala sig om attentaten. Men de kan möjligen vara förklaringen till att finansministern i Rás 2 i måndags sade att folket hade sin fulla rätt att demonstrera, men uppmanade dem att "låta människors hem vara i fred".

Attackerna är de första på en längre tid mot politiker och näringslivstoppar. En man i 40-årsåldern bosatt i Reykjavíkområdet, som kallade sig Skap ofsi, väntas dock under hösten åtalas för en serie färgattentat mot affärsmäns och bankchefers hem. Attacken mot Alcan-chefen Rannveig Rist, då hon fick frätande syra i ansiktet, är alltjämt ouppklarad.

Här kan du läsa mer om Skap ofsi och här mer om demonstrationerna mot alltinget.