fredag 22 oktober 2010

Ödeortens flygplats får ny beläggning

Det är inte bara Strandavegur som får en upputsning inför vintern. Även flygplatsen i Gjögur i Árneshreppur får ny beläggning.

Under vintern brukar invånarna i Árneshreppur vara utlämnade åt flyget som enda sättet att ta sig till och från kommunen. Strandavegur, som är den enda landförbindelsen med övriga Island, brukar nämligen snöa igen tidigt på vintern och öppnas åter för trafik först på vårkanten.

Tanken var att vägen skulle plogas ett par gånger i veckan även under vintern, men finanskrisen och de nedskärningar som följde på den stoppade planerna.

Strandavegur får nu totalt 12 000 kubikmeter ny beläggning på fyra platser i kommunen, bland annat vid Gjögur. Samtidigt får också flygplatsen på orten ny beläggning på start- och landningsbanan, skriver Litlihjalli.

Den 927 meter långa banan brukar få ny beläggning vartannat eller vart tredje år. Dels slits banan av trafiken, dels blåser delar av beläggningen ut i Atlanten.

Flugfélagið Ernir trafikerar nu åter Gjögur från Reykjavík två gånger i veckan, måndagar och torsdagar. Under sommaren minskade det statliga stödet vilket innebar att en av turerna drogs in. Under vinterhalvåret sker all transport av livsmedel, post och andra förnödenheter med flyg till kommunens 53 invånare. Den sista landtransporten med Strandafrakt sker i slutet av oktober.

Den här gången påverkas inte flygtrafiken av arbetet. När mer omfattande förbättringar gjordes 1998 med 2 800 kubikmeter ny beläggning stängdes flygplatsen i Gjögur i åtta dagar, och en flygtur från Reykjavík dirigerades i stället om till Hólmavík tio mil söderut.

Gjögur var länge en ort där många ägnade sig åt hajfiske. I dag är byn bara befolkad på sommaren.

Här kan du läsa mer om Gjögur och här mer om vägarbetena i Árneshreppur.