lördag 30 oktober 2010

Polsk sand för isländsk skymningsvolleyboll

Att flytta sand till Neskaupstaður från Polen är billigare än att transportera sand från Eyrarbakki och Stokkseyri. Därför får beachvolleybollplanen i Neskaupstaður polsk sand i stället för isländsk.

Import av sand är inget nytt på Island. Sanden på stranden vid Nauthólsvík i Reykjavík kommer till exempel från Marocko.

I november invigs planen under Myrkir dagar, en festival till vintermörkrets ära - eller möjligen ett försök att trotsa det faktum att solen inte syns till på tre månader. I skymningen arrangeras en volleybollturnering på stranden.

Kostnaden för volleybollplanen är två miljoner isländska kronor. Þorbjörg Ólöf Jónsdóttir, ordförande i Neskaupstaðurs beachvolleybollförening, säger till Fréttablaðið att valet föll på polsk sand eftersom frakten ingick i köpet:
"Det är fin sand både i Stokkseyri och Eyrarbakki men transporten är så dyr. ... Det är ett så vackert läge, precis vid campingplatsen så att både turister och lokalbefolkningen kan använda planen. ... Solen försvinner härifrån i november och vi får inte se den igen förrän i februari, så vi ska sätta upp facklor och ha en glad stämning här i mörkret."
Nästa år står arenan i Neskaupstaður på östra Island också som värd för det isländska mästerskapet i sporten.

Här kan du läsa om hur solens återkomst firas i Västfjordarna.