Ceremonin börjar med en gudstjänst i domkyrkan 13.30 lokal tid. Själva sessionen i alltinget inleds 16.00.
Men redan utanför kyrkan skymtar osämjan mellan politikerna i alltinget. Birgitta Jónsdóttir, Þór Saari och Margrét Tryggvadóttir, ledamöter för Rörelsen, tänker enligt Vísir bojkotta gudstjänsten och vänta utanför kyrkan eftersom de inte är medlemmar av statskyrkan. Freyr Rögnvaldsson, medlem av Gröna vänstern, uppmanar i Smugan sina partikamrater att också nobba gudstjänsten av principskäl.
En av de senaste veckornas huvudpersoner, Atli Gíslason, ordförande för den nämnd som rekommenderade åtal mot fyra tidigare ministrar, har tagit tjänstledigt och närvarar inte vid öppningen av alltinget. De första tre veckorna ersätts han av Jórunn Einarsdóttir, rapporterar Eyjafréttir.
En som går motsatt väg är Björgvin G. Sigurðsson. Den tidigare finansmarknadsministern friades i veckan av alltinget från misstankarna om försumlighet, och han är nu tillbaka i parlamentet för första gången sedan i våras. Han beklagar i Fréttablaðið beslutet att ställa Geir H. Haarde inför landsdomstol:
"Jag tycker att utgången är sorglig. ... Det har upprepade gånger framkommit att det är oklart vilka åtgärder som verkligen hade förändrat läget några månader före kraschen. Jag anser att rättegången mot Geir Haarde inte har något med rättvisa att göra."
Alltinget får också hård kritik från experter. Svanur Kristjánsson, professor i statsvetenskap, säger till Rás 2 att förtroendet för Jóhanna Sigurðardóttir är förverkat och att hon borde avgå. Han anser också att det är oetiskt att ministrar som ingick i regeringen när bankerna kraschade nu röstar för att fria sina tidigare kolleger. Svanur Kristjánsson menar att hela alltinget har förbrukat sitt förtroende och missbrukat mandatet från folket.
Självständighetspartiet och Rörelsen argumenterar för nyval. Det är en åsikt som även Gröna vänsterns Lilja Mósesdóttir delar, uppger Fréttablaðið.
Men statsvetaren Einar Mar Þórðarson tror inte på nyval i år. Han säger till Morgunblaðið att budgetpropositionen kan avgöra regeringens framtid, men om den går igenom tror han inte regeringen vågar utlysa nyval:
"Jag tror att sannolikheten att det blir nyval före årsskiftet är mycket liten, och det beror på att jag inte tror att partierna inte vågar riskera ett val. Till exempel för att de är skiträdda för att ett nytt parti ska kandidera."I Fréttablaðiðs senaste opinionsmätning kunde bara hälften av de tillfrågade uppge vilket parti de skulle rösta på. Med hälften av väljarna osäkra och ett utbrett missnöje skulle det öppna dörren för nya partier:
"Vi såg vad som hände i senaste kommunalvalet när Bästa partiet vann en stor seger i Reykjavík. Det är vad man fruktar, och då talar jag inte enbart om en skämtkandidatur i Bästa partiets anda. Jag anser att det finns stort utrymme för ett nytt parti."I natt övernattade demonstranter utanför alltinget - bland annat i protest mot den sköldborg som vänsterkoalitionen skulle skydda hushållens ekonomi med, en åtgärd som kritikerna anser har misslyckats.
Dagur Halldórsson, en av demonstranterna, säger till Morgunblaðið att han har tappat förtroendet för alltinget:
"Jag vill få en nationell samlingsregering. De här partierna leker bara med varandra precis som barnen i sandlådan medan folket förlorar allt de äger. Man har tvingat familjer att lämna sina hem. Det behövs nytt folk."Inga Lóa Baldvinsdóttir övernattade också på Austurvöllur i natt. Hon röstade på Gröna vänstern i förra valet, men tvekar på frågan om hon skulle ge partiet nytt förtroende.
"Jag skulle kunna rösta på en person som jag litar på. Jag har inget förtroende för partierna längre", säger hon till Morgunblaðið.
En person som kan tänka sig att bilda ett nytt politiskt parti är Ægir Geirdal. Han vill enligt Morgunblaðið att ett sådant först och främst ska se till de skuldsattas intressen:
"Man hör runt omkring sig att folk väntar efter nya politiska krafter. Bästa partiet lade grunden. Nu är det allvar. Folket vill att något görs i det här landet."Hörður Torfason, som var drivande bakom protesterna som ledde fram till den förra regeringens fall, tycker inte att det är underligt att många åter talar om att ta fram kastruller och stekpannor för att försöka trumma fram ännu ett nyval.
"Man har inte börjat göra upp med kraschen. Det är problemet", säger han till Morgunblaðið.
Även inom regeringen finns starka åsikter. När kommunminister Ögmundur Jónasson talade vid Samband íslenskra sveitarfélagas möte i Akureyri lämnade ett trettiotal borgerliga förtroendevalda lokalen när han gick till angrepp mot Geir H. Haarde och i sitt tal liknade honom vid en fortkörare som måste ta sitt straff. Han uppmanade även kommunerna att rannsaka sig själva på samma sätt som skett i samband med åtalsbeslutet mot Geir H. Haarde.
"Vi var några stycken som inte kunde sitta kvar och stå ut med det här", säger Þorbjörg Helga Vigfúsdóttir, kommunpolitiker för Självständighetspartiet, i Morgunblaðið om varför hon lämnade salen när Ögmundur Jónasson talade.
Ögmundur Jónasson fortsatte också att irritera Socialdemokraterna genom att hävda att Internationella valutafonden tagit Island som gisslan åt storfinansen. IMF:s tredje översyn av Islands ekonomi godkändes i veckan, och samarbetet mellan IMF och Island väntas avslutas i augusti nästa år.
Någon åklagare i rättsprocessen mot Geir H. Haarde har ännu inte utsetts. Sigurður Líndal, professor i statsvetenskap, säger till Morgunblaðið att det trots åtalsbeslutet i alltinget inte behöver bli någon rättegång. Om åklagaren anser att åtalet är för tunt och inte håller för en fällande dom bör han låta alltinget på nytt ta ställning i frågan.
På måndag talar statsminister Jóhanna Sigurðardóttir om regeringens politik inför det kommande budgetåret och på tisdag inleder finansminister Steingrímur J. Sigfússon debatten om budgetpropositionen.
Här kan du läsa mer om landsdomstolen och rättsprocessen mot Geir H. Haarde.