måndag 25 oktober 2010

Protest mot våld och löner under Kvennafrídagurinn

För 35 år sedan samlades 25 000 isländska kvinnor på Lækjartorg i centrala Reykjavík för att protestera mot ojämlikheter och kräva samma rättigheter och villkor i samhället. I dag klockan 14.25 lägger kvinnor ned arbetet för att åter visa sitt missnöje med lönegapet och det våld som kvinnor utsätts för i hemmen.

Kvennafrídagurinn den 24 oktober 1975 satte fingret på ojämlikheterna mellan män och kvinnor. Omkring 90 procent av Islands kvinnor lade då ned arbetet i en protest mot att männen tjänade bättre. Manifestationen har sedan dess upprepats 1985, 2005 och så i år - 35 år (och en dag eftersom den annars infallit på en söndag) efter den första Kvennafrídagurinn.

Lönegapet mellan män och kvinnor har minskat något med åren. 2005 lämnade kvinnorna sina arbetsplatser 14.08, den tid på dagen då de utfört sitt arbete i förhållande till sina löner. I år lämnar de jobbet 14.25.

I år är Kvennafrídagurinn både en protest mot ojämställda löner och det våld som många utsätts för i hemmen. Tåget börjar 15.00 lokal tid vid Hallgrímskirkja.

Borgmästaren Jón Gnarr uppmanar i ett brev alla kommunanställda kvinnor att delta i manifestationen. Han skriver att ojämlikheterna i samhället "återspeglas i respektlöshet, lägre löner och könsrelaterat våld gentemot kvinnor i alla åldrar och i alla samhällsskikt."

Statsminister Jóhanna Sigurðardóttir har utfärdat samma uppmaning till alla kvinnor anställda vid hennes departement. Hon tänker själv gå från jobbet 14.25 i dag.

Även banken Byr tillhör dem som ger kvinnorna ledigt. Alla kontor utom huvudkontoret på Borgartún i Reykjavík stänger 14.00 i dag. Den som uträttar bankärenden efter det klockslaget kommer bara att betjänas av män.

Den som slinker in på bokhandeln Eymundsson på Skólavörðustígur bjuds i dag på gratis rödvin och torkad fisk. Det var nämligen konstnären Birgir Andréssons favoriter. I dag är det tre år sedan han avled, och då utkommer Þröstur Helgasons biografi Í íslenskum lítum, I isländska färger.

Þórhildur Þorleifsdóttir, tidigare alltingsledamot för feministiska Kvennalistinn, är dock skeptisk till samhällsutvecklingen trots att Island rankas som världens mest jämställda land. Hon säger till Vísir att villkoren för isländska kvinnor på många sätt har försämrats. Många kvinnors självbild har förändrats till det sämre på grund av sexualiseringen av samhället, samtidigt som kvinnor genom pornografin framställs som villiga offer för våld.

Klåda, frossa, utslag och allergiska reaktioner är alltjämt vardagen för Jón Gnarr sedan han lagts in på sjukhus på grund av en inflammerad tatuering. Han skriver på Dagbók borgarstjóra att det var han själv och inte tatueraren som brustit i hygien, och därför som armen svällde upp och kliade. Reykjavíks borgmästare får alltjämt penicilin intravenöst för att bli kvitt besvären.

Här kan du läsa mer om Jón Gnarrs tatuering.