tisdag 5 oktober 2010

Jóhanna Sigurðardóttir beredd att avgå

När alltinget öppnades i fredags sålde 10-11 på Austurstræti i Reykjavík slut på ägg som demonstranterna använde för att bombardera de folkvalda med. I går var protesterna åter högljudda och ilskna när tusentals islänningar samlades på Austurvöllur för att visa sitt missnöje med alltinget. Statsminister Jóhanna Sigurðardóttir inledde regeringsförklaringen med att erbjuda sig att avgå.

I går presenterade Jóhanna Sigurðardóttir regeringsförklaringen och i dag inleder finansminister Steingrímur J. Sigfússon debatten om budgetpropositionen. Underskottet väntas öka med 44 miljarder isländska kronor under 2011 för att vid årsskiftet landa på 1 329 miljarder. Som jämförelse uppgick underskottet i statsfinanserna år 2005 till 196 miljarder.

Jóhanna Sigurðardóttir fyllde 68 år i går. Hon hade säkerligen kunnat få en mer angenäm födelsedag. De raketer och smällare som avfyrades på Austurvöllur var knappast till parlamentets eller regeringens ära. Ägg, rödfärg, tomater, grus, golfbollar och skyr regnade tätt över alltingsbyggnaden. Talkörer uppmanade regeringen att avgå och krävde nyval.

Utanför alltinget försökte polisen genom kravallstaket hålla demonstranterna borta från själva byggnaden. Många hade tagit med sig oljefat som de bankade på för att överrösta politikerna. Demonstranterna fick assistans från det närbelägna utestället Hvíta perlan, som ställde högtalarna i fönstren och riktade dem mot alltinget för att bidra till oväsendet.

Ett trettiotal fönster på alltinget krossades. Fasaden börjar nu bli sliten av de senaste årens bombardemang. I synnerhet ägg förstör fasaden samt dörr- och fönsterkarmar.

Några demonstranter kastade grus och golfbollar mot polisen. Andra tände en brasa genom att elda lastpallar. Polisen släckte senare branden. Demonstranter kastade grus på de folkvaldas bilar när de lämnade alltinget. Flera bilar - däribland Steingrímur J. Sigfússons som fick stora bucklor - stoppades av demonstranter vid Lækjargata där de bultade på fordonets dörrar och fönster.

Tre poliser skadades lindrigt. Ingen demonstrant greps men flera omhändertogs och fördes bort från Austurvöllur. En av dem var Óli Björn Kárason, ersättare för Självständighetspartiet i alltinget.

Nazitysklands hakkorsflagga var en av de fanor som syntes på Austurvöllur i går kväll. Där sågs även en nazistinspirerad keltisk flagga, samt svarta anarkistfanor, den kommunistiska hammaren och skäran och EU:s flagga.

Omkring 8 000 personer deltog enligt polisen i protesterna. 5 000 personer samlades på Austurvöllur och ytterligare några tusen demonstranter rörde sig på kringliggande gator i stadskärnan. Det gör gårdagens demonstration till enskilt större än de som fällde regeringen efter bankkollapsen. Bland demonstranterna sågs bland annat schlagerstjärnan Páll Óskar Hjálmtýsson.

Även i Ísafjörður och Akureyri samlades demonstranter för att med slevar banka på kastruller och stekpannor visa sitt missnöje med de folkvaldas insatser. Här var protesterna lugna.

Statsvetaren Einar Mar Þórðarson säger till Morgunblaðið att demonstranternas ilska både är riktad mot regeringen och alltinget som sådant. Vissa är missnöjda med att regeringen gör för lite för att hjälpa de skuldsatta, andra med att Geir H. Haarde är den enda tidigare minister som ska ställas inför landsdomstol:
"Här är människor som är mycket arga och som vill visa sitt missnöje. Jag anser att man protesterar mot många saker. Vissa anser att regeringen har gjort för lite, andra protesterar mot hur alltinget hanterade frågan om landsdomstol och det finns mycket underliggande ilska. Det här är sådana helvítis fokking fokk-demonstrationer."
Jóhanna Sigurðardóttir inledde regeringsförklaringen med att förklara sig beredd att avgå - men bara om det underlättar lösningen på de stora problem som Island alltjämt står inför. Varken hon eller regeringen tänker däremot backa från den politik som de anser är nödvändig för att föra nationen ur krisen:
"Det har naturligtvis inte undgått mig att många ledamöter kräver val. Kan ett nytt ting, en ny regering och ett omedelbart nyval underlätta lösningen på det omfattande arbete som väntar så tänker jag inte stå i vägen utan kan stiga åt sidan. Men jag och min regering tänker inte vika från slutförandet av de uppgifter vi står inför om det inte är alltingets vilja."
Jóhanna Sigurðardóttir pekade ut de skuldsatta hushållen som regeringens svåraste uppgift. Hon kritiserade banker och finansinstitut för att inte vara tillräckligt generösa med att erbjuda avskrivning av skulder, och sade att Hæstiréttur Íslands dom om myntkorgslånen minskade hushållens skuldbörda med 43 miljarder isländska kronor och såg till så att 5 000 hushåll räddades från ruinens brant.

Statsministern anklagade också media för att svartmåla Islands ekonomiska läge och för att medvetet försöka skapa missnöje och splittring. Jóhanna Sigurðardóttir hänvisade till utländska experter som hävdar att Island är på väg ut ur den djupa krisen snabbare än någon kunde ana, samt att regeringen har lagt förslag för omfattande förändringar.

Även om Jóhanna Sigurðardóttir lämnade dörren för nyval oväntat mycket på glänt, så förklarade hon också att hon inte tänker backa från ansvaret. Framtidsutsikterna är ljusa och den borgerliga oppositionen kommer inte att lyckas tvinga fram en regeringskris.

Hon sade även att hon kan tänka sig att diskutera en samlingsregering. Jóhanna Sigurðardóttir träffar i dag företrädare för oppositionen för överläggningar om situationen.

Regeringsförklaringen fick kritik av oppositionen. Rörelsens Margrét Tryggvadóttir sade sig tillhöra de islänningar som tappat förtroendet för alltinget och kommer därför inte längre att tilltala tingets ledamöter med háttvirtur och hæstvirtur, högt ärade.

Ólöf Nordal, vice ordförande för Självständighetspartiet, uppmanade regeringen att avgå, och Framstegspartiets ledare Sigmundur Davíð Gunnlaugsson varnade för de samhälleliga konsekvenserna av att efterleva internationella institutioners krav men inte lyssna på medborgarna. Rörelsens Þór Saari anklagade alltinget för att försöka skydda sina egna i stället för att agera till förmån för rättvisan genom att inte åtala samtliga fyra tidigare ministrar för misstänkt försumlighet i samband med finanskraschen.

Nedskärningarna inom den offentliga sektorn blir enligt budgetpropositionen kraftiga. På vissa sjukhus försvinner 40 procent av vårdplatserna, flera skattehöjningar väntar på 31 miljarder netto och även presidenten Ólafur Ragnar Grímsson får finna sig i bantade anslag - från 191 miljoner i år till 174 miljoner nästa år.

Nedskärningarna inom hälso- och sjukvården är på 3 818 miljarder. En tiondel av de totala besparingarna tas från Heilbrigðisstofnun Þingeyinga, som mottog beskedet genom att flagga på halv stång utanför sjukhuset i Húsavík. Regionen mister nu fyra av tio sjukhuskronor och 60 till 70 anställda väntas förlora sina jobb.

Även andra landsbygdssjukhus drabbas av besparingar som innebär att upp till 40 procent av vårdplatserna försvinner. Alla större ingrepp flyttas till storsjukhusen Reykjavík och Akureyri.

I budgetpropositionen skriver regeringen att Island trots tuffa framtida besparingar förmodligen har klarat sig ur krisen på ett bättre sätt än många befarade. Finanssektorn ligger visserligen alltjämt i spillror, men basnäringar som fisket, turismen och den energiintensiva industrin har inte påverkats negativt av kraschen.

Arbetslösheten väntas minska under 2011 och då ligga på i snitt 8 procent. Därefter minskar den med i snitt en procentenhet om året för att vara 4,8 procent år 2014.

Inflationen väntas fortsatt vara låg samtidigt som konsumtionen vänder uppåt. Även bruttonationalprodukten svänger till plus redan under nästa år.

Skulderna vid utgången av 2009 uppgick till 88 procent av BNP. Det är betydligt mer än de övriga nordiska länderna, men mindre negativa siffror än i länder som Belgien, Italien och Grekland. År 2030 beräknas statsskulden motsvara cirka 70 procent av BNP, vilket är hälften mot den förväntade nivån inom EU.

Finansmarknadsminister Árni Páll Árnason väntas inom kort även lägga fram ett förslag som olagligförklarar alla typer av myntkorgslån samt att de ska räknas om till rörliga inhemska räntor. En gallupmätning utförd på uppdrag av RÚV visar att 65 procent av islänningarna ställer sig bakom förslaget.

Däremot blir det inga generella rabatter på själva lånebeloppet eller några andra eftergifter till skuldsatta. Det skriver regeringen i en promemoria till Internationella valutafonden.

De isländska hushållens köpkraft minskade med 15,5 procent under 2009. Den disponibla inkomsten minskade med 5,4 procent. Det visar ny statistik från Hagstofa Íslands.

Här kan du läsa mer om protesterna vid alltinget och här kan du läsa budgetpropositionen i sin helhet.